latinica  ћирилица
09/04/2015 |  13:36 | Аутор: РТРС

Свети огањ са Христовог гроба стиже у Бањалуку

Благодатни огањ, пламен са гроба Исуса Христа, први пут ће уочи великог празника Васкрсења Христовог, на Велику суботу, 11. априла, бити пренесен из Светог града Јерусалима у Републику Српску, у Бањалуку, најављено је из Републичког Секретаријата за вјере.
Свети огањ - Фото: АП
Свети огањФото: АП

Свечани дочек Благодатног огња у Бањалуци биће организован испред Саборног храма Христа Спаса у суботу у 23.30 часова. Свети пламен ће по доласку бити предат епископу бањалучком Јефрему, уочи Свете Васкршње архијерејске литургије која започиње у поноћ.

Благодатни огањ први пут у Републику Српску стиже у организацији Републичког Секретаријата за вјере и Епархије бањалучке СПЦ.

Огањ, кога називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Васкрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине у цркви Христовог Васкрсења. Пламен се пали сам од себе, односно не пали га патријарх. Патријарх улази у цркву чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија је утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вјештачки изазвао пламен.

По уласку у цркву, патријарх чита молитве којима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети Огањ, као свједочанство његовог васкрсења и знак правовјерности стада православног.

За православне хришћане силазак Благодатног огња потврда је истинитости Христовог васкрсења.

Свети огањ који се на Велики петак појављује над Христовом гробницом стићи ће из Тел Авива на аеродром "Никола Тесла" у Београду, одакле ће свечано бити пренијет до Храма Светог Саве на Врачару и храма Христа Спаса у Бањалуци.

Благодатни огањ би на Васкршњи понедјељак, 13. априла, требало да буде пренесен у Пребиловце на прву славу Храма. Литургија у Пребиловцима почеће у 9.00 часова, а служиће је умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије.

Другог дана Васкрса Свети огањ ће стићи први пут и у манастире на Косову и Метохији - Грачаницу, Високе Дечане и Пећку патријаршију, а на Велики уторак и у манастир Сопоћани.

Свечани дочек Благодатног огња испред храма Светог Саве у Београду биће организован уз постројену гарду Војске Србије, гдје ће бити предат патријарху Иринеју који ће га са свештенством и у присуству највиших државних представника подијелити грађанима.

Поред Благодатног огња из Јерусалима стижу и два часна крста, што представља наставак традиције њиховог доношења која је започета са благословом патријарха Павла 2006. године.

Ове године један часни крст је намјењен за манастирску цркву Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и биће јој предат 22. априла на 70-годишњицу пробоја Јасеновачког логора, а други је намијењен храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима и биће јој предат 9. августа.