latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:41 | Аутор: СРНА

Бившим ХОС-овцима 24 године затвора због злочина над Србима у логору Дретељ (ВИДЕО)

Суд БиХ осудио је данас Ивана Медића на седам година затвора, Ивана Зеленику на шест, Марину Грубишић Фејзић на пет година затвора, док је Срећка Херцега ослободио оптужбе за злочине почињене над српским заробљеницима у логору Дретељ 1992. године.

Првострепеном пресудом у предмету "Иван Зеленика и други", Едибу Буљубашићу изречена је казна од шест година, али како је он раније осуђен у Кантоналном суду у Зеници на 34 године, изречена му је јединствена казна од 34 године затвора.

Суд БиХ потврдио је 13. марта 2012. године оптужницу која Зеленику, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић терети за почињење кривичног дјела злочин против човјечности.

У оптужници се, између осталог, наводи да су оптужени у периоду од маја до августа 1992. године починили злочин против човјечности над жртвама српске националности заробљеним у логору Дретељ.

Зеленика је оптужен у својству вишег официра у штабу ХОС-а, Херцег као командант војног затвора Дретељ, Буљубашић као замјеника команданта касарне ХОС-а Дретељ, те Иван Медић и Марина Грубишић-Фејзић у својству припадника ХОС-а и стражара у затвору Дретељ.