latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Отворен фестивал "Хит стенд-ап"

У Културном ценру Градишка отворен је Први међународни фестивал стенд-ап комедије "Хит стенд-ап".
Градишка - Први међународни фестивал стенд-ап комедије "Хит стенд-ап" - Фото: СРНА
Градишка - Први међународни фестивал стенд-ап комедије "Хит стенд-ап"Фото: СРНА

У оквири прве вечери тродневног стенд-ап фестивала наступили су комичари Мартина Ипша, Тин Водопивец и Луција Ћировић из Словеније и Филип Андроник и Омер Хоџић из БиХ.

Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић истакао је, отварајући Фестивал, да је ова манифестација организована у сарадњи са Заводом за културу из Марибора, те да заслуге за повезивање ове двије институције културе има хрватски глумац Стојан Матавуљ, који је поријеклом са подручја градишке општине.

- Потписан је протокол о сарадњи са Заводом за културу из Марибора и управо је овај фестивал први заједнички пројекат, а надам се да ће стенд-ап фестивал у Градишци постати културни бренд ових простора. Стенд-ап доживљава експанзију у региону, али сви који долазе у Градишку морају да знају да је овдје хумор нешто свакоднево и да треба да се потруде да насмију публику - рекао је Благојевић.

Словеначка стенд-ап комичарка Мартина Ипша истакла је да ова врста умјетности има бројну публику у Словенији, и да фестивале посјећује око 1.500 гледалца дневно.

- Стенд-ап сцена у Словенији гради се већ десет година и људи полако препознају поједине комичаре и иду на њихове наступе - нагласила је Ипша.

Према њеним ријечима, кључ успјеха у овој врсти умјетности, за коју инспирацију црпи у свему што је љути и весели, је истина и изграђен став о друштвеним дешавањима.

Сарајевски стенд-ап комичар Филип Андроник рекао је да је БиХ, због црних и тмурних тема погодно тло за стенд-ап комедију.

- Ствар је личног избора да ли се нечему смијати или због тога бити депримиран, али се кроз овај вид умјетности може промијенити мишљење јавности да ово мјесто и није тако црно - нагласио је Андроник.

Другог дана Фестивала, од 20.00 часова планирани су наступи Срђана Динчића и Јелене Радановић из Србије, Јанеза Усеника из Словеније, те Марка Дејановића и Стојана Матавуља из Хрватске.

Први међународни фестивал стенд-ап комедије у Градишци биће затворен наступима Луке Билића из Хрватске, Николе Силића и Александра Перишића из Србије, Клемена Бучана из Словеније и Марка Пуљиза из БиХ.