latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:06 | Аутор: СРНА

Парламент Српске неће укинути Дан Републике(ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске неће укидати Дан Републике уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Декларацији коју је парламент Српске данас усвојио.

Декларацију која је усвојена поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ подржала су 63 посланика, док су три била против.

Народна скупштина сматра да је оспоравање појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Празници Српске утемељени су на начелу недискриминације и не угрожавају национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног од три конститутивна народа, и одговарају универзалним вриједностима, европским тековинама и искуствима.

Неприхватљиво је да се у поступку оцјењивања уставности оспорених одредаба Закона цијене политички и историјски догађаји због којих је 9. јануар одређен као Дан Републике, наводи се у Декларацији.

У документу се истиче да парламент Српске изражава пуну вољу и спремност да искористи сва правна и политичка средства да би одбранио легитимни интереси и сачувао идентитет Републике Српске потврђен Дејтонским споразумом.

"Народна скупштина позива на јединствен став и дјеловање представника Републике Српске у органима и институцијама у БиХ и свих политичких странака са сједиштем у Републици Српској да штите интересе Српске и њених грађана и очувања уставног поретка, утврђеног Дејтонским мировним споразумом, истиче се у Декларацији.

Усвојен је и извјештај о раду МУП-а РС за прошлу годину. Ресорни министар Драган Лукач рекао је да је МУП Српске у прошлој години реализовао постављене циљеве у свим сегментима дјеловања.

У свом завршном обраћању посланицима о извјештају о раду МУП-а Српске за прошлу годину, министар Лукач навео је да је стопа криминалитета смањена у односу на 2013. годину, наводећи да припадници МУП-а, интензивно раде и не расвјетљавању предмета Бирач, Бобар банка, Балкан инвестмент осигурање.

Народна скупштина размотрила је данас извјештај о раду МУП-а Републике Српске за прошлу годину у коме се наводи да је успјешно реализована мисија очувања безбједности Српске и њених грађана. Министар Лукач истакао је да је у 2014. години проведено низ успјешних полицијских акција и да су реализовани постављени циљеви у свим сегментима дјеловања.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештај одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту у којем се наводи да рад и дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ генеришу међунационалну мржњу и нетрпељивост и не доприносе суживоту и помирењу у БиХ. 

Усвојен је Закон о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима. Прихваћен је и Нацрт закона о предшколском васпитању и образовању којим је предвиђено да Влада формира савјет за развој предшколског, основног и средњег васпитања као посебно савјетодавно тијело. Овај Нацрт упућује се у јавну расправу у трајању од 30 дана.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је више извјештаја. Трећа редовна сједница парламента биће настављена у уторак, када ће се разматрати преосталих седам тачака дневног реда.