latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:52 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 70 година од ослобођења Добоја

У Меморијалном комплексу градског парка у Добоју, поводом обиљежавања 70 година од ослобођења града од фашистичке окупације у Другом свјетском рату, данас су положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима.

Вијенце су код Спомен-костурнице погинулих бораца Народно-ослободилачког рата /НОР/ положиле бројне делегације, међу којима града Добој, Удружења антифашиста и бораца НОР-а Добој.

Предсједник Удружења антифашиста и бораца НОР-а Добој Богдан Николић рекао је да су на данашњи дан прије 70 година јединице НОБ-а ушле у град и испуниле дугогодишњу жељу народа за ослобођењем од фашистичко-усташког окупатора.

Он је навео податак да је у НОР-у током Другог свјетског рата са добојског подручја погинуло око 650 активних бораца.

Николић је додао да се у крипти Спомен-костурнице налазе посмртни остаци и 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју осудио на смрт и стријељао.

Он је напоменуо да на добојском подручју живи 25 припадника антифашистичког покрета. "Данашње обиљежавање одржава се у оквиру манифестације 600 година од првог писаног помињања града Добоја", рекао је Николић.

Према његовим ријечима, до 1941. године Добој је био обична касаба која се препознавала по тврђави, а након ослобађања израстао је у модеран град.