latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:09 | Аутор: СРНА

Михалков и званично почасни грађанин Београда

Руском редитељу Никити Михалкову данас је уручена Повеља почасног грађанина Београда. Михалков је постао 28. почасни грађанин српске пријестонице и први умјетник који је добио то признање.
Руском редитељу Никити Михалкову данас је уручена Повеља почасног грађанина Београда - Фото: СРНА
Руском редитељу Никити Михалкову данас је уручена Повеља почасног грађанина БеоградаФото: СРНА

Руском редитељу Повељу је уручио градоначелник Београда Синиша Мали на свечаности у Скупштини града којој су присуствовале бројне званице из политичког, културног и јавног живота Србије.

Михалков је рекао да је његов унутрашњи осјећај за Србе такав да ни једна награда не може да га замјени.

- Сада сте на моје срце ставили и печат - поручио је Михалков и додао да је иначе тешко бити грађанин, а да префикс почасни додатно обавезује.

Говорећи о односу српског и руског народа, Михалков је истакао да рођаци морају бити заједно, јер не могу да рачунају на друге.

Он се захвалио грађанима, Влади, држави и умјетницима Србије што су остали уз његову домовину Русију у тешким временима које сада пролази.

- Истина је са нама и иза нас - рекао је Михалков.

По пријему признања, Михалков се уписао у књигу утисака, а током боравка у Београду састаће се са предсједником Србије Томиславом Николићем и обићи нову зграду Југословенске кинотеке.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће повеља овјековјечити пријатељство између Срба и Михалкова које траје деценијама.

- Ви сте наш пријатељ. Ви ширите добар глас о нама. Ви сте унаприједили односе наша два народа и ви нас тјерате да се враћамо правим, а заборављеним вриједностима - рекао је Мали.

Он је додао да је април у Београду одувијек био посебан и додао да се нада да ће Михалков из српске пријестонице понијети најљепше успомене.

Мали је најавио да ће у јуну бити потписан споразум о пријатељству Москве и Београда.

Свечаној церемонији присустовали су, између осталих, министар спољних полова Србије Ивица Дачић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, представници свих вјерских заједница, те бројни културни и јавни радници.