latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

"Бенетон" дао преко милион долара за жртве несреће

Италијанска текстилна компанија "Бенетон" саопштила је данас да ће уплатити 1,1 милиона долара у фондове за надокнаду породицама жртава несреће која се догодила прије двије године, када се срушила зграда у Рана Плаци у Бангладешу.
 - Фото: АП
Фото: АП

Италијанска компанија одлучила је да удвостручи суму која јој је савјетована, а која ће представљати допринос фондовима за надокнаду породицама жртава, наводи се у саопштењу.

- Ова сума коју ће "Бенетон" уплатити је недовољна да надокнади изгубљене животе и ублажи патње преживјелих и породица жртава. Апел милион људи допринио је да компанија промијени првобитну одлуку да не исплати финансијску подршку породицама жртава - рекла је представник грађанског покрета "Аваз" Далиа Хашад.

Она је додала да ће одлука "Бенетона" бити пресједан за све мултинационалне компаније.

- Када ваши радници страдају, не можете побјећи од одговорности - нагласила је Хашадова.

Хашадова, представник невладине организације, додала је да су сада очи читавог свијета упрте ка компанијама као што су "Карфур", " Џеј-Си Пени" "Волмарт" и "Чилдренс плејс".

У несрећи која се догодила 23. априла 2013. године у Даки, када се срушила зграда Рана Плаца, погинуло је 1.138 људи, а више од 2.000 је повријеђено.

У згради се налазило више текстилних радионица страних компанија, међу којима и италијанског "Бенетона" .