latinica  ћирилица
17/04/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј служио литургију на слави епрархије у Брчком (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у храму Христа Спаса у брчанском насељу Доњи Брезик, поводом крсне славе Епархије зворничко-тузланске - Животворни Источник.

Због великог броја вјерника, литургија је служена испред храма уз саслужење бројних архијереја Српске православне цркве.

Патријарх Иринеј честитао је окупљеним вјерницима Васкрс и истакао да би све били сами лијепи обичаји, фолклорног карактера и значаја да није било Христовог васкрсења.

Патријарх је у обраћању вјерницима цитирао апостола Павла, који је рекао "ако Христос не васкрсну, да је узалуд и апостолска проповијед".

Литургији и културно-умјетничком програму, који је услиједио, присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, те замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић.

Присутне су биле и друге бројне званице из Брчко дистрикта и сусједних општина Републике Српске.

ПОСЈЕТА ПАТРИЈАРХА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРБЕ У ДИСТРИКТУ

Посјета Његове светости патријарха српског Иринеја Брчком од великог је значаја за српски народ у дистрикту, оцијенили су српски политички представници у институцијама Републике Српске и БиХ.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић истакао је да је патријарх Иринеј присуством крсној слави Епархије зворничко-тузланске указао велику част.

"Показао нам је пут којим треба да идемо - пут части и поштења, љубави и наде, а то је пут Исуса Христа", рекао је Ђокић у новинарима у порти храма Христа Спаса у брчанском насељу Доњи Брезик, гдје је присуствовао крсној слави Епархије зворничко-тузланске - Животворни Источник.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да је српски патријарх и данас, као и много пута до сада, послао веома вриједне и поучне поруке.

"Веома је значајно што је патријарх Иринеј одредио да се у Брчком прослави крсна слава Епархије зворничко-тузланске", рекао је Иванић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић истакао је да је избор Брчког као мјеста гдје ће Епархија зворничко-тузланска прославити крсну славу чин вриједан поштовања.

"Данашњи боравак патријарха је велики догађај за српски народ у Брчком, чија је позиција у овом граду специфична, али је веома значајно да он буде уједињен око своје цркве", поручио је Босић.