latinica  ћирилица
17/04/2015 |  15:28 | Аутор: СРНА

Михалкову почасни докторат Универзитета у Приштини

Ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Срећко Милачић уручио је данас почасни докторат овог универзитета прослављеном руском и свјетском режисеру Никити Михалкову.

Милачић је рекао да је уручење Повеље почасног грађанина Београда Михалкову понукало руководство приштинског универзитета да данас дође у Београд и почасним докторатом се "реваншира" великом режисеру што упорно и истрајно шири истину о српском Космету.

"Ми нисмо Харвард ни Ломоносов, већ часни универзитет који је избеглица у рођеној земљи који Вам дугује захвалност, не само због покретног биоскопа који сте нам подарили, већ због осећаја који имате за нас", рекао је Милачић.

Он је Михалкову рекао да је Божијом промишљу позван међу Србе.

Михалков је примио почасни докторат и рекао да постоје ситуације у животу човјека када његова уста треба да ћуте, а ово је управо такав тренутак.

"Потпуно сам сигуран да би се и Ломоносов универзитет данас застидео и поклонио Вама", рекао је Михалков.

Ректор Милачић је у накнадној изјави за Срну рекао да се на Универзитету у Приштини, са привременим сједиштем у Косовској Митровици, школује 11.000 студената, а у наставни процес укључено је 1.000 професора.

Он је указао да се Универзитет бори за опстанак и да му је свака врста помоћи добродошла, како материјална, тако и морална.

"И сами сте свесни ове ситуације, јер је слично било и у Републици Српској. Исход свега је неизвестан, а притисци огромни", рекао је Милачић.

Он је рекао да су студенти Васкрс дочекали у потпуно другачијој атмосфери него њихови вршњаци у другим српским земљама.

"За разлику од осталих, они исказују огромну храброст да остану и опстану", рекао је Милачић.