latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:13 | Аутор: СРНА

Девенпорт: Дијалог у Бриселу је важнији од посјете Тачија

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт оцијенио је данас да је дијалог Београда и Приштине много важнији него посјета министра спољних послова (самопроглашеног) Косова Хашима Тачија Београду и нагласио да, уколико до те посјете ипак дође, треба испоштовати одређене процедуре.

"Постоје одређене процедуре када је ријеч о оваквим посјетама. То је све што могу да додам. Ништа више не знам у вези са тим", рекао је Девенпорт новинарима у Београду.

Он је навео да је за Србију у овом тренутку важно да се усредсреди на нову рунду дијалога у Бриселу наредне седмице.

"Зато би обје стране требало да уложе све напоре да се проведе оно што је договорено у оквиру бриселског споразума", нагласио је Девенпорт.

Невладина организација "Омладински одбор за образовање", која уз подршку британске Амбасаде у Београду организује конференцију Европске интеграције западног Балкана "Заједно можемо боље" од 23. до 25. априла, саопштила је да је Тачи потврдио долазак у Београд.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, реагујући на најаве Тачијевог доласка, раније је изјавио да Тачи нема потребе да долази и да би његов долазак значио - једнострану акцију.

Из српског Тужилаштва и МУП-а Србије дошло је упозорење да би Тачијев долазак могао значити и његово хапшење јер је у Србији за њим расписана потјерница која је на снази.