latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:23 | Аутор: РТРС

Породице погинулих и логораши огорчени пресудама (ВИДЕО)

Суд БиХ изрекао је првостепене пресуде Ибри Мацићу због ратних злочина у Коњицу и Индири Камерић због злочина почињених на простору општине Брод.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Иако су свједоци, међу којима и његови саборци, свједочили да је Мацић убио четири старице у селу Блаце код Коњица, које су биле старије од 80 година и да је, након тога, као стражар у логору Мусала учествовао у мучењима, премлаћивању и злостављању затвореника, Суд му је изрекао казну затвора од 10 година.

Као припадница ХВО-а Индира Камерић проглашена је кривом за физичко и психичко мучење и нечовјечно поступање према затвореним цивилима на стадиону “Полет“ и у згради Станице милиције у Броду. Осуђена је на казну затвора од 3 године, што је, како је рекао и предсједавајући Вијећа, испод минимума за злочине који су јој доказани.

Првостепене пресуде, жртве су окарактерисале као срамотне и понижавајуће.

Казне на које је Суд БиХ осудио Индиру Камерић и Ибру Мацића за ратне злочине над Србима не одговарају тежини учињеног кривичног дјела, бројна су реаговања у Српској.

Предсједник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић изјавио је да данашње пресуде Суда БиХ за Индиру Камерић и Ибрицу Мацића представљају награде, а не казне.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске, Божица Живковић Раилић оцијенила је да су казне непримјерено мале и поражавајуће за жртве.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да казне на које су осуђени Камерићева и Мацић за ратне злочине над Србима не одговарају тежини учињеног кривичног дјела.