latinica  ћирилица
17/04/2015 |  18:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ускоро плаћамо мобилним новчаником?

Банке, мобилни оператери и малопродајни ланци ускоро би могли да омогуће грађанима бесконтактно плаћање смарт телефонима који у себи имају мобилни новчаник.

Овакав тренд, како је речено, предвиђа се на основу података да је током 2014. продато 1,4 милијарда паметних мобилних телефона. Од тога више од 400 милиона је опремљено НФЦ технологијом и имају мобилни новчаник са више картица у електронском формату , што омогућава мобилна, бесконтактна плаћања, а очекује се да ће тај број достићи милијарду у 2017.

“Дигиталне трансформације улазе и у банкарски сектор, али банке и даље нису спремне нити припремљене за то. Банке би требало да уводе дигитални приступ, коришћење различитих канала и бесконтактног искуства, кориснички оријентисан приступ, прелазак са продајног на савјетодавни модел, као и ангажовање друштвених мрежа“, рекао је директор консталтинга у Ашецо СЕЕ Пјотр Видацки.

Андриј Шербина из компаније Виза рекао је да би банке већ требало да понуде клијентима овакву врсту плаћања.

"НФЦ ће бити покретачка снага за банке да схвате шта морају да раде са клијентима", рекао је он.

Промјена која се дешава на глобалним тржиштима у посљедњих неколико година је повећана потреба за мобилним плаћањима, која би требало да замјене коришћење готовине. За ово је потребно да је и уређај за прихватања плаћања опремљен за бесконтактна плаћања.

НФЦ технологија омогућава и произвођачима мобилних телефона као што су Епл, Самсунг, да се такмиче у овој области.