latinica  ћирилица
18/04/2015 |  08:32 | Аутор: СРНА

Београдски маратон, очекује се рекордан број учесника

На традиционалном Београдском маратону очекује се учешће више од 4000 тркача, што ће бити највише у историји ове спортске манифестације.
Београдски маратон (фото: www.trcanje.rs) - Фото: архив
Београдски маратон (фото: www.trcanje.rs)Фото: архив

Биће одржани маратон, полумаратон, трка задовољства и први пут и трка паса. Дијелови Београда данас ће у вријеме такмичења бити блокирани за саобраћај, који ће бити преусмјераван на алтернативне правце.

Бонус за свјетски рекорд у маратону /42,195 километара/ је 50.000 евра, рекорд Србије ће бити награђен са 10.000 евра, рекорд стазе у маратону 5.000 евра, а у полумаратону /21,1 километар/ 3.000 евра, пренијели су београдски медији.

Трке стартују у 10.00 часова. Трка задовољства дужине пет километара је манифестационог карактера, без пријављивања, побједника и пласмана, за полумаратон дужине 21,1 километара право учешћа имају сви грађани, а дјеца од 14 до 16 година морају да имају писану сагласност родитеља. На маратону право учешћа имају сви грађани старији од 18 година.

Ове године биће одржана и трка паса, гдје ће учесници моћи да поведу своје љубимце под условом да су чиповани и вакцинисани, што ће морати и да потврде одговарајућом документацијом.

Државни секретар у министарству одбране Зоран Ђорђевић најавио је да ће у полумаратону и маратону трчати и 160 припадника Војске Србије.

Директор "Београдског маратона" Дејан Николић истакао је да ће и ове године у маратону учествовати и матуранти, а за трку пријављено је њих пет.

Београдски маратон једна је од највећих спортских манифестација у Србији, а први модерни маратон одржан је 8. маја 1988. године. Одржан је чак и у вријеме Нато бомбардовања 1999. године, када је 40 тркача из девет земаља протрчало маратонску руту, међу којима и из Нато земаља - Америке и Њемачке.