latinica  ћирилица
18/04/2015 |  20:48 | Аутор: РТРС

Сјећања на жртве Јасеновца и Доње Градине (ВИДЕО)

У Спомен подручју Доња Градина сутра ће служењем парастоса и помена жртвама усташког злочина геноцида у Спомен-подручју Доња Градина бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.
Меморијална академија поводом сјећања на жртве у Јасеновцу - Фото: РТРС
Меморијална академија поводом сјећања на жртве у ЈасеновцуФото: РТРС

У Козарској Дубици вечерас ће бити одржана Меморијална академија. Обиљежавању у Доњој Градини присуствоваће патријарх српски Иринеј, предсједник РС, Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић и остали званичници Републике Српске и Србије, као и делегација из Израела.

Поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина- геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини света архијерејска литургија биће служена сутра у 9 часова у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Парастос, полагање вијенаца и заједничка молитва три конфесије биће одржана на гробном пољу Кошуте, најавио је директор Спомен подручја Доња Градина Милорад Буква.

Град Бањалука са старе аутобуске станице организовао је полазак пет аутобуса у Доњу Градину. Превоз је бесплатан, а полазак је у осам часова. Бесплатан аутобуски превоз организован је и из других општина Српске.

У Јасеновцу и његовом највећем стратишту Доњој Градини од августа 1942. до априла 1945. године страдало више од 700 хиљада људи, углавном Срба, Јевреја и Рома.