latinica  ћирилица
19/04/2015 |  07:17 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на жртве усташког геноцида у Јасеновцу и Доњој Градини (РТРС, 11.50)

Служењем свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици почело је обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служи литургију којој, осим великог броја вјерника, присуствују министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, представници Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ и локални званичници.

У Доњој Градини данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Обиљежавњуе 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и многи званичници Српске и Србије.

Церемонија обиљежавања почиње полагањем вијенаца, након чега слиједи помен жртвама, обраћање званичника и Меморијална академија, којом ће ова церемонија бити завршена.

У Јасеновцу и Доњој Градини од августа 1942. до априла 1945. године страдало више од 700 хиљада људи, углавном Срба, Јевреја и Рома. 

Пренос парастоса и меморијалне академије можете пратити на програму Радио телевизије Републике Српске од 11.50 часова. Наш сигнал преузеће Радио телевизија Србије и више комерцијалних телевизија.

У Козарској Дубици синоћ је одржана меморијална академија "Смртимице животом" поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве у логору Јасеновац и Доњој Градини.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је ово прилика да се присјетимо свих жртава геноцида и пренесемо истину и сјећање на будуће генерације да се такав злочин који је почињен над српским, јеврејским и ромским народом никада не заборави. Подсјетио је да су у логору Јасеновац људи убијени на најсвирепији начин, а да жртве и данас почивају у Доњој Градини, која је 1941. године била српско православно село, које је ушло у састав тзв. НДХ.

Академији су присуствовали представници политичког, вјерског, јавног и културног живота, те велики број ученика и грађана. 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач издао је наредбе о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају.