latinica  ћирилица
19/04/2015 |  09:34 | Аутор: СРНА

Смањена видљивост због магле

Саобраћај се јутрос у Републици Српској одвија по претежно мокрим или влажним коловозима, уз мјестимично смањену видљивост због магле.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

 У вишим планинским предјелима и преко превоја Романија, Хан Поглед и Рогој, возачима се скреће пажња на слаб снијег који се за сада на задржава на коловозу.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске препоручују максимално опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу.

Данас ће од 8.00 до 16.00 часова бити забрањен саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне укупне масе дионицама Козарска Дубица 2 - Драксенић, Драксенић - граница БиХ и Хрватске /Јасеновац/, Драксенић - Врбашка 1, Врбашка 1 - Врбашка 2 и Врбашка 2 - Чатрња.

Центри јавне безбједности Бањалука и Приједор одредиће алтернативне правце и преусмјерити саобраћај теретних возила преко 3,5 тоне укупне масе.

Међународна бициклистичка трка "Београд - Бањалука" данас ће бити одржана на релацији Теслић - Јелах - Добој - Дервента - Прњавор - Лакташи - Бањалука, гдје се очекује њихов долазак послије 16.00 часова.

У вријеме проласка бициклиста, саобраћај ће на овим релацијама бити обустављан, па се скреће пажња свим грађанима и возачима да опрезније возе и да имају стрпљења, те да поздраве учеснике ове велике спортске манифестације, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Данас ће од 13.00 до 17.30 часова, због одржавања ове трке, бити на снази обустава саобраћаја у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од Булевара цара Душана /Екватора/ до Улице Младена Стојановића и у тој улици.

У организацији Ауто-мото друштва /АМД/ "Бањалука", АМС Републике Српске и Мото-клуба "Маршал" данас ће у Бањалуци бити одржана превентивна акција под називом "Безбједна вожња бициклиста и мотора у саобраћају".

Окупљање учесника предвиђено је од 11.00 до 13.00 часова на Тргу Крајине, од 13.00 до 14.00 часова планиран је дефиле кроз град, у пратњи полиције, а затим одлазак на Аутомотодром у Залужанима, гдје ће се одржати испит спретности на обиљеженим полигонима и тестирање учесника у познавању Закона о безбједности саобраћаја, уз заједничко дружење.

Из АМС упозоравају на могућност обрушавања земље и камења на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина.

Возачима се због одрона опрез посебно савјетује на путним правцима Карановац - Кнежево - Угар, Бањалука - Црна Ријека - Јајце, Бањалука - Теслић, Мркоњић Град - Црна Ријека, Шипово - Стројице, Брод на Дрини - Добро Поље, Кула - Трново, Лапишница - Прача и Подроманија - Саставци.

Због изласка возила и машина које су ангажоване на изградњи аутопута Бањалука -Добој, повремене обуставе актуелне су на путном правцу Клашнице један - Прњавор.

У току су и радови на санацији оштећења путног првца Брод на Дрини - Шћепан Поље, на граница БиХ и Црне Горе, због чега ће се саобраћај обустављати више пута током дана, не дуже од 30 минута.

На путном правцу Бањалука - Челинац, у мјесту Врбања, због извођења радова саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, уз наизмјенично пропуштање возила и постављену саобраћајну сигнализацију.

Једном траком саобраћа се и на путу Карановац - граница Републике Српске и ФБиХ, у мјесту Бочац, због активираног клизишта.

Ради извођења радова на деминирању терена долазиће до повремених получасовних обустава саобраћаја на регионалном путу Поље - Подновље, локалитет Горњи Божиновци 5, у времену од 9.00 до 15.00 часова и на регионалном путу Добој Нови, од мјеста Шеварлије према мјесту Придјел Горњи у времену од 8.00 до 16.00 часова.

На дионици Бушлетић - Модрича, у насељу Вишњик у току су радови на проширењу моста преко потока Дуса, па ће се саобраћај сваким радним даном од 7.00 до 19.00 часова одвијати једном саобраћајном траком, наизмјенично у трајању од 15 минута.

Због извођења радова на магистралном путу Невесиње - Мостар, дионица граница Републике Српске и Федерације БиХ /Бакрачуша/ - Невесиње 1 на снази су привремене обуставе саобраћаја у трајању од 10 минута.

На дионицама Укрина - Горња Вијака и Карановац - Митровић на мјесту клизишта саобраћај се одвија једном саобраћајном траком.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ учестали су одрони земље или камења, посебно на путним правцима Тузла - Бијељина, Бугојно - Нови Травник, Бихаћ - Босанска Крупа, Јабланица - Прозор и Јајце - Бањалука.

Повремене получасовне обуставе саобраћаја због деминирања актуелне су од 8.00 до 15.00 часова на магистралном путу Сарајево - Олово у мјесту Средње.

Због активираних клизишта потпуно је обустављен саобраћај на регионалним путевима Прибој - Теочак - Сапна, дионица Годуш - Растошница, те Тузла - Докањ - Шибошница, дионица Ловачки дом - Шибошница.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.