latinica  ћирилица
19/04/2015 |  11:14 | Аутор: СРНА

Бијељина - Недостатак установа за смјештај и преваспитавање младих

Недостатак установа за смјештај и преваспитавање младих проблем је са којим се суочава Центар јавне безбједности Бијељина приликом рада са малољетницима са проблематичним понашањем.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

У информацији овог центра припремљеној за сједницу Скупштина града Бијељина наводи се да су у више наврата истицали овај проблем надлежним институцијама, владиним и невладиним организацијама, јер су малољетници и даље препуштени улици и понављању кривичних дјела.

На проблем непостојања васпитних установа, као и прихватилишта за дјецу и младе, указивали су и у другим институцијама надлежним за бригу о малољетницима, као што су Центру за социјални рад, али и судови и тужилаштва.

ЦЈБ Бијељина доставио је прошле године надлежном тужилаштву 45 извјештаја против 49 малољетника за почињена 53 кривична дјела, од којих 22 тешке крађе.

Три малољетника су повратници у чињењу кривичних дјела, а Центар је за девет малољетника изрекао мјеру полицијског упозорења.

Прошле године Окружно тужилаштво примило је 54 предмета, који се односе на малољетнике, а са неријешених 38 из ранијег периода укупан број ових предмета је 92.

Окружно тужилаштво је донијело 63 одлуке о непокретању поступка према малољетницима због кривичне неодговорности /дјеца млађа од 14 година/, док је Основни суд у Бијељини прошле године примио 12 захтјева за изрицање васпитних и заводских мјера.

У проведеним поступцима малољетницима је изречено девет васпитних мјера појачаног надзора, једна заводска мјера упућивања у Васпитно-поправни дом, пет мјера појачаног надзора родитеља и једна мјера судског укора.

Кривична дјела малољетника чине 2,34 одсто укупног броја почињених кривичних дјела.

Прекршајно одјељење Основног суда примило је 51 захтјев за покретање прекршајног поступка, од којих 38 из области саобраћаја, те изрекао 43 прекршајне санкције.

Центар за социјални рад у Бијељини регистровао је прошле године 60 малољетника са различитим облицима девијантног понашања, од којих је 42 било у сукобу са законом, подаци су ове установе.