latinica  ћирилица
19/04/2015 |  12:37 | Аутор: СРНА

Доња Градина: Сјећање на жртве Јасеновца

У Спомен-подручју Доња Градина служенн је парастос и помена свим невино страдалим жртвама логора Јесеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина.
У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац - Фото: СРНА
У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора ЈасеновацФото: СРНА

Слобода је најскупља ријеч у српском језику, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Тишина се најгласније чује у Јасеновцу, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

Парастосу на гробном пољу Кошуте служио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, а осим предсједникка Српске и премијера Србије присуствују бројни званичници.

У наставку вјерског обреда из Доње Градине упућене су молитве у помен страдалим јеврејским и ромским жртвама.

Након говора званичника биће одржана меморијална академија "Тражим помиловање".

Комеморативном скупу у Доњој Градини присуствује велики број делегација, грађана, ученика и потомака жртвама логора Јасеновац.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

ЗВАНИЧНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ВИЈЕНЦЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић заједно су положили вијенце на Гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина.

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, као и делегације Владе Републике Српке, Вијећа народа Републике Српске и Параламентарне скупштине БиХ.

На Гробном пољу "Тополе" које се састоји од 41 масове гробице, вијенце су положили и изасланик предсједника Србије Оливер Антић, потпредсједник Скупштине Србије Игор Бечић, као и делегације преживјелих јасеновачких логораша Србије и логораша Другог свјетског рата из Републике Српске.

Вијенце су положиле и делегације Државе Израел, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, те амбасадори у БиХ Србије Станимир Вукићевић, Руске Федерације Петар Иванцов, Велике Британије Најџел Кејси, САД Морин Елизабет Кормак, те представници амбасада Румуније, Мађарске, Словачке и Холандије, као и отправници послова амбасада Италије и Црне Горе у БиХ.

Вијенце су положили и представници Мисије ОЕБС-а, те Канцеларије ОХР-а и Канцеларије ЕУ у Бањалуци.

На Гробном пољу "Тополе" вијенце су положили представници Србије, Хрватске и Црне Горе, делегација града Модина из Израела и града Бањалука, те општине Козарска Дубица.

Заједнички вијенац положиле су делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, СУБНОР-а, Савеза логораша Републике Српске, те Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске.

Вијенце је положила и делегације Оружаних снага /ОС/ БиХ и Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Јевреја из БиХ и Рома из Српске и Србије, као и бројне друге делегације и појединци.

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА