latinica  ћирилица
22/04/2015 |  15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Бебе осјећају бол као и одрасли

Прво истраживање магнетном резонанцом на бебама показало је да оне осјећају бол на исти начин као и одрасле особе када су изложене истој врсти болних надражаја.

Британски научници Универзитета Оксфорд уочили су да је 18 од 20 подручја мозга, која су код одраслих особа активна током болних надражаја, активно и код беба.

Резултати истраживања сугеришу и да је праг бола код беба нижи па из њега произлази потреба преиспитивања досадашње праксе у ублажавању бола код беба.

Научници су, уз помоћ магнетне резонанце пратили и реакцију мозга уснулих беба на надражаје благог интензитета по табанима који би одговарали "боцкању оловком".

Том приликом су утврдили да је на надражај вишеструко мањег интензитета беба имала исти одговор као одрасла особа, што сугерише да је праг бола код беба много мањи.

- Бебе не могу ништа да кажу о свом доживљају бола и тешко је доносити закључке само на основу њиховог посматрања - каже вођа истраживања, педијатар Ребека Слејтер.

- Неки су тврдили да мозак беба није довољно развијен да би оне стварно осјећале бол, али наше истраживање даје јаке доказе да то није тако - истакла је др Слејтер и додала да је истраживање утврдило да бебе, не само да трпе бол, него су на њега и осјетљивије од одраслих особа.

У складу с тим, ова докторка сматра да, ако се средства против бола дају старијој дјеци прије неког захвата, онда би морало да се размотри и давање аналгетика бебама.

У оквиру истраживања проучавана је реакција 10 здравих беба које су имале између једног и шест дана, и десет одраслих здравих особа узраста од 23 до 36 година.