latinica  ћирилица
23/04/2015 |  21:11 | Аутор: 24sata.hr

Црне пломбе су опасне?

Црне пломбе нису само естетски проблем. Могу изазвати таложење живе у организам, која ремети имунолошки систем, изазива хронични умор те подиже ризик од болести попут Алцхајмера, мултипле склерозе...
Зубар - Фото: илустрација
ЗубарФото: илустрација

Амалгамска пуњења обично се називају "црне" или "сиве" пломбе. Садрже метале као што су сребро, бакар, алуминијум, цинк и жива. Упркос познатој чињеници да садрже и до 50 посто живе, у већини земаља свијета још увијек се сматрају сигурнима за здравље. Међутим, посљедњих година почеле су се водити озбиљне расправе о њиховој штетности.

Бројна истраживања показују да амалгамска пломба може бити врло опасна и одговорна за болести као што су аутизам, Алцхајмерова болест, мултипла склероза...и да их под хитно треба извадити.

Познати амерички стоматолог Хал Хагинс први је започео с откривањем истине о, наводно, смртоносним пломбама и због тога дошао у сукоб са читавом својом струком. Он упозорава да жива у нашим устима испарава 24 часа на дан и изазива многобројне болести опасне по живот. Хронични умор најчешћа је нуспојава коју узрокује жива.

С друге стране, стоматолози и Свјетска здравствена организација негирају оптужбе научника. Додуше,у новије вријеме ипак дјеци млађој од шест година, трудницама и особама нарушеног здравља прије стављања таквих пломби савјетују консултације с љекаром. И заговорници амалгама признају да с временом може доћи до испуштања живиних пара које ће се удисањем апсорбовати углавном у плућа, а затим ће преко крви доспјети до свих органа. Али амалгамске пломбе и даље се користе, осим у Данској, Норвешкој и Шведској.

У Данској и Норвешкој забранили су их због бриге за очување околине, док су у Шведској оне забрањене због опасности по здравље.

Многи стоматолози користе ове пломбе јер су механички отпорније и двоструко трајније од бијелих. Могу трајати од 10 до 15 година, а да се испод њих не створи каријес. Највећа предност је у њиховој цијени. Најјефтиније су па су тако доступне свима. А стављају се на задње зубе да се не виде - јер су естетски непривлачне.

Познато је да се жива из амалгамских пломби с временом отпушта и таложи у организам. Бројна истраживања потврдила су разне негативне посљедице повишеног нивоа живе у организму. Жива је опасан канцерогени отров изразито погубан за имунолошки систем.

Жива има способност да поремети бактерије у цријевима и створи отпорност на антибиотике. За разлику од бијелих, код постављања амалгамских пломби долази до опсежног бушења здравог зубног ткива. Живине паре испуштају се из пломби током жвакања и прања зуба, а што је таквих пломби више у зубима, штета је потенцијално већа. Сматра се да је највећа изложеност живи током стављања и одстрањивања амалгамских пломби.

Имајући у виду негативне стране амалгамских пуњења, ипак би било боље издвојити мало више новца за своје здравље и користити бијеле пломбе. Недостатак је што су слабије па лакше испадају, али нису опасне по здравље па се и утрошени новац на крају ипак више исплати.