latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:57 | Аутор: СРНА

РС: Вакцинисано између 85 и 90 одсто дјеце

У Републици Српској вакцинисано је између 85 и 90 одсто дјеце, а да би се избјегла појава епидемије болести које се тако могу спријечити препоручени обухват имунизације је од 90 до 95 одсто.
Вакцинација дјеце - Фото: илустрација
Вакцинација дјецеФото: илустрација

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Амела Лолић позвала је родитеље да се на вријеме информишу о ризицима и одговорностима које предузимају ако се одлуче да не вакцинишу дијете.

- Провјерите да ли сте ви и ваши чланови породице примили све потребне вакцине да бисте били заштићени од заразних болести и посљедица које носе - поручила је Лолићева на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетске и Европске недјеље имунизације.

Лолићева је нагласила да ту није ријеч само о индивидуалном праву, већ и о колективном здрављу. -Они који одлуче да не вакцинишу дјецу угрожавају и здравље других - истакла је Лолићева.

Према њеним ријечима, у Закону о заштити становништва од заразних болести постоји прописана казна за родитеље који избјегавају вакцину.

- У фази је и припрема новог закона о заштити становника од заразних болести, те ћемо добро размотрити и одмјерити како да то регулишемо убудуће. Наш план је да закон са свим правилницима буде на разматрању почетком идуће године - рекла је Лолићева.

Начелник Службе за епидемиологију при Институту за јавно здравство Љубица Јандрић истакла је да за сада нема научних доказа да је било која вакцина узрок нежељених болести, као што је аутизам или дјечија парализа.

Јандрићева је истакла да се све нежељене реакције послије вакцине пријављују свим надлежним здравственим институцијама да би се испитао узрок и напоменула да сви напори Свјетске здравствене организације у овој области иду ка томе да сва дјеца у свијету буду вакцинисана. То је једна од најефикаснијих и најисплативијих инвестиција у здравље сваког човјека.

Јанрићева је навела да се годишњи акциони план за унапређење имунизације, које доноси Институт и Министарство здравља, заснива повећању обухвата имунизације тако што ће она бити доступна и за изоловане, односно маргинализоване групе.

Она је указала на потребу побољшања комуникације између родитеља и педијатра, те института примарне и секундарне заштите, напоменувши да се због недоумица код родитеља, припремају водичи и радионице да би разријешили све дилеме.

Према подацима Свјетске здравствене организације, процјењује се да свако пето дијете у свијету није вакцинисано, а резултат тога је да готово 22 милиона дјеце нису заштићена вакцинацијом.

Смртност дјеце од болести које се могу спријечити вакцинацијом и даље се сматра вишком у свијету и процјењује се на око 1,5 милион смртних случајева годишње.

Европска и Свјетска недјеља имунизације ове године се обиљежава под мотом "Широм Европе и свијета", а порука је да је вакцинација од виталног значаја за спречавање болести и очување живота.

Вакцинација се сматра другом по важности када је ријеч о методама заштите становништва од заразних болести, док је на првом мјесту коришћење чисте и исправне воде.