latinica  ћирилица
26/04/2015 |  09:21 | Аутор: novosti.rs

Џем од маслачка као еликсир здравља

Џем је најбоље да узимате ујутро, на празан стомак, а можете да га помјешате са зеленим чајем ако желите да очистите организам.

Маслачак (Taraacum officinale, Asteraceae) је вјесник прољећа, украшава ливаде и баште, веома је љековит. Можете га наћи на сваком кораку, али ако га користите за чај, џем или стављате листове у салату, берите га далеко од саобраћајница. Сви дјелови су пуни витамина, цвјетови се беру у априлу и мају, а коријен вади у рано прољеће или рану јесен.

Садржи обиље цинка, флавоноида, витамина Б, стерола, танина, калијума, док су листови су богати гвожђем и витамином Ц. Чај од коријена маслачка је благотворан за јетру, а од ове биљке се прави и укусан џем.

* Откините 300 до 400 жутих цвијетова, прелијте хладном водом и оставите да одстоји 24 часа. Сутрадан добро исциједите и сипајте пола литра топле, прокуване воде, па кувајте 20-ак минута. Додајте 1 кг шећера, два ситно исјецкана лимуна (може и с кором ако сте је добро опрали) и кашичицу лимунтуса, кувајте још пет минута. Када џем добије боју меда, скините с рингле, сачекајте да се охлади и проциједите кроз газу. Кувајте још два минута и сипајте у чисте тегле.

Џем од маслачка је најбоље да узимате ујутро, на празан стомак, а можете да га помијешате са зеленим чајем ако желите да очистите организам од штетних сатојака које су се накупиле током зимских дана.

Одличан је и против астме и бронхитиса ако се узимају двије пуне кашике свако јутро на празан стомак.