latinica  ћирилица
26/04/2015 |  12:03 | Аутор: Вечерње новости

Шта ће се догодити ако престанемо конзумирати шећер?

Природни шећери који се налазе у воћу, млијеку и осталим намирницама нису зло, добри су за ваше здравље и можете их уносити у већим количинама преко споменутих намирница.

Међутим, индустријски прерађени и рафинирани шећери велика су опасност. Њиховим избацивањем из прехране можете драстично да побољшате своје здравље, а лако ћете их замијенити природним замјенама за шећер попут меда, стевије или јаворовог сирупа.

Ако се одлучите на тај изазов и одбаците шећер, ово су позитивне промјене које ће вам због тога догодити:

1. Ваша тјелесна тежина ће се стабилизовати

Зависност о шећеру је стварна. Што га више конзумирате, то га више желите, поготово ако уносите пуно прерађених шећера који се налазе масној и брзој храни и јелима с високим удјелом угљених хидрата. Ако се 'скинете' са шећера, ваше тијело биће вам захвално јер неће морати да се бори с нежељеним додатним калоријама. У почетку ћете осјећати велику жељу за слатким, али када се ваш организам очисти од шећера престаћете стално осјећати глад, губићете килограме и ваша тежина ће се стабилизовати.

2. Имаћете више енергије

Када смо уморни, често конзумирамо намирнице или енергетска пића која садрже велике количине шећера јер желимо да нас нешто брзо 'подигне'. Иронично је то што тиме заправо организму ускраћујемо потребну дозу енергије. Наиме, сав шећер који унесемо блокира способност нашег тијела да одржава енергију. Због тога у тренуцима умора немојте посезати за чоколадама или пићима с пуно кофеина и шећера. На тај начин избјећи ћете велике успоне и падове шећера у крви због којих се заправо и осјећате уморно.

3. Кожа ће вам бити здравија и љепша

Није тајна да шећер погоршава акне и бубуљице, а често их и узрокује. Ако их се не можете ријешити уз свесрдну помоћ козметичара и крема, размислите о томе да елиминишете шећер из прехране јер је могуће да ваш проблем с бубуљицама заправо долази изнутра. Многи људи који су то направили потврђују да им је кожа брзо постала чишћа, љепша и здравија.

4. Пробава ће вам постати редовна

Наш пробавни систем највише воли храну с пуно влакана и минимумом тешких намирница у које спада и шећер. Већ ће и драстично смањивање конзумираног шећера учинити велику разлику у вашем пробавном систему. Желудац и цријева лакше ће пробављати све што поједете и чешће ћете имати столицу, а болан затвор постаће само сјећање.

5. Престаће жеље за шећером

Вјеровали или не, можете се ријешити жеље за слатким, а у томе ће вам помоћи управо избацивање шећера. Након неког времена ваше омиљене чоколаде могле би вам постати превише слатке, а највише ћете уживати у укусу воћа и природним шећерима који се налазе у њима. Када након мјесец-два пробате залогај своје омиљене торте, изненадиће вас колико је заправо слатка.