latinica  ћирилица
26/04/2015 |  16:46 | Аутор: Агенције

Земљотрес у Непалу, више од 2.500 мртвих (ВИДЕО)

Број жртава разорног земљотреса у Непалу расте из сата у сат, јер је много оних који су заробљени под рушевинама. Према посљедњим информацијама, погинуло је више од 2.500 особа, а повријеђено око 5.936 људи.
Земљотрес у Непалу - Фото: AP
Земљотрес у НепалуФото: AP

Док бројне спасилачке екипе још увијек тргају за тијелима испод рушевина, из Њемачке и Француске потврдили су како су спасилачке екипе тих земаља на путу према Непалу.

Њемачки Међународни тим за спасавање и потрагу објавио је како је у групи спасиоца 52 људи укључујући и докторе, стручњаке специјализоване за трагање под рушевинама, те неколико паса трагача.

Епицентар земљотреса јачине 7,9 рихтера био је 80 километара сјеверозападно од главног града Катманду, али се земљотрес осјетио и у сусједној Инидији у Њу Делхију, Даки и регији Пенџаб у Пакистану.

Највише је погођена Долина Катманду у близини главног града Непала. Разорени Непал данас је погодио и други земљотрес јачине 6,7, што је изазвало велику панику међу становницима.

Два авиона и тим спасилаца крећу у помоћ

Руско Министарство за ванредне ситуације шаље у Непал два авиона са спасиоцима који ће помоћи у превазилажењу посљедица разорног земљотреса у коме је, према посљедњим подацима, погинуло више од 2.000 људи.

"Прва два авиона кренуће данас за Непал", најавио је замјеник министра из Министарства за ванредне ситуације Владимир Степанов.

Он је додао да ће вријеме поласка бити саопштено накнадно, преноси агенција "Спутњик".

Степанов је истакао да група у којој је више од 50 спасилаца посједује богато искуство у потрази и спашавању у зонама гдје је био разорни земљотрес, а у тиму има и љекара и психолога.

Овај накнадни снажан потрес осјетио се у цијелом Непалу, гдје су људи у паници истрчали на улице, као и у Индији, гдје су се у Њу Делхију затресле зграде, пренијеле су агенције.

У кампу у подножју Монт Евереста, накнадни потрес изазвао је три нове лавине.