latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Акинџи нови лидер кипарских Турака

Некадашњи градоначелник турског дијела Никозије, независни кандидат Мустафа Акинџи нови је лидер кипарских Турака, пошто је данас однио побједу у другом кругу предсједничких избора у међународно непризнатом турском дијелу Кипра.

Акинџи је добио 60,3 одсто гласова, према подацима Изборне комисије, и тако побиједио досадашњег предсједника Дервиша Ероглуа, конзервативца који је био вођа кипарских Турака протеклих пет година, јавио је Ројтерс.

Главни задатак Акинџија биће представљање кипарских Турака у преговорима о уједињењу етнички подијељеног острва, који би требало да буду поновно покренути у мају, пренијела је агенција АП.

У првом кругу избора, одржаним прошле недјеље, Ероглу је добио тек један проценат гласова више од Акинџија, пошто му је значајан број гласова неочекивано узео његов први савјетник Кудрет Озерсај.

Акинџи је био повећао шансе за победу пошто је уочи другог круга избора добио подршку љевичарске странке, чији је кандидат у првом кругу завршио на трећем мјесту.

Сјеверни Кипар, гдје већину становништва чине Турци, самопроглашена је и међународно непризната држава на сјеверу Кипра, чију независност признаје само Турска.