latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Годишњица ослобођења концентрационих логора у Њемачкој и Француској

Њемачка и Француска присјетиле су се данас злочина која су у два концентрациона логора, током Другог свјетског рата, извршили нацисти и њихови савезници.
Помен на 70. годишњицу ослобађања концентрационог логора Берген-Белзен у Њемачкој - Фото: AP
Помен на 70. годишњицу ослобађања концентрационог логора Берген-Белзен у ЊемачкојФото: AP

На мјесту концентрационог логора Берген-Белзен у Њемачкој, предсједник Свјетског јеврејског конгреса Роналд Лаудер, испричао је своје прво шокантно сјећање на овај логор, одлобођен прије 70 година.

"Видјели смо булдожере који убацују нага тијела у отворене јаме. Скелете који ходају. Невјероватну тугу и губитак", рекао је Лаудер на церемонији, којој је присуствовало око 70 преживјелих.

На комеморацији у Штрутхофу у Алзасу, предсједник Француске Франсоа Оланд, упозорио је да стално постојање расизма и антисемитизма значи да се "најгоре још може вратити".

Најмање 50.000 депортованих из разних крајева Европе убијено је од 1941. до 1945. у логору Берген-Белзен у западној Њемачкој, међу којима и јеврејска дјевојчица Ана Франк, као и још 20.000 ратних заробљеника, пренио је АФП.

Предсједник Њемачке Јоахим Гаук одао је пошту британским војницима који су ослободили логор и поново успоставили, како је рекао "хуманост у земљи".

"Њиховим дјелима и приступом, руковођеним хуманошћу, почела је нова епоха. Људи су могли да виде да су хуманост и саосјећање заиста могући. Тако су они били свијетао контрапримјер Нијемцима који су у ранијим годинама освајали, покоравали, поробљавали и пљачкали Европу", поручио је Гаук.