latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:16 | Аутор: klix.ba

Кина: Модификован људски геном

Кинески научницу успјели су први пут у хисторији да измјене геноме људских ембриона. То достигнуће покренуло је дебату о етичкој изводљивости таквих експеримената.

Шеснаест научника са Универзитета Сун Јат Сен у Кини покушали су да измјеном ембрионалног гена излијече болест гена коју изазива Бета-таласемија, односно генетски поремећај који доводи до тешке анемије, заосталог раста, скелетних аномалија, па чак и смрти.

Научници су користили технику убризгавања комплекса у ембрион који се састоји од заштитног ДНК елемента добијеног из бактерије и специфичног протеина.

Научни тим користио се само неодрживим ембрионима који су добивени од локалних клиника за плодност, а који се нису могли развити у бебе.

Финални резултат студије већ су објављени у часопису "Протеин и ћелија" иако су два међународна научна часописа одбила да их објаве из етичких разлога.

Једна група научника сматра да би техника измјене ембрионалног гена могла имати позитивне ефекте јер би помогла у борби са разним генетским болестима одмах по рођењу.

На другу страну, друга група научника страхује да би таква технологија могла изазвати поремећаје у оквиру људског генома који је насљедан.