latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:23 | Аутор: СРНА

Андрићград: Почео фестивал руског филма

У мултиплексу "Доли Бел" у Андрићграду вечерас је почео фестивал руског филма, током којег ће бити приказано седам филмова.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је отварајући фестивал, да је Други свјетски рат овогодишња тематика филмова који ће бити приказани.

"Срби и Руси имају несрећу да су учествовали и страховито страдали у оба свјетска рата, али су тако изградили богату историју која ће увијек бити инспирација, како књижевницима тако и филмским ствараоцима", рекла је Ћећезова.

Она је додала да је ријеч о филмовима највишег умјетничког ранга у којима се крију симболика, традиционалност и визуелна раскош.

Аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ Ана Ивљева рекла је да су филмове за другу по реду ревију, чија је тема Други свјетски рат, одабрали заједно са прослављеним режисером и директором Андрићевог института Емиром Кустурицом.

"Предложили смо најквалитетније филмове и заједно смо одабрали седам филмова који ће бити приказани", рекла је Ивљева и додала да је велика част бити у Андрићграду и организовати Другу ревију руских филмова.

Она је истакла да је ријеч о ратним и антиратним филмовима, који говоре о хуманизму, о вјери човјека у мир, у достојанствен живот, о љубави према земљи.

Након отварања приказан је филм "Ждралови лете" из 1957. године режисера Михаила Калатазова.

Фестивал су организовали Амбасада Русије у БиХ и Андрићград.