latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралијски љекар позива колеге на џихад

У најновијем видео-снимку Исламске државе, млади љекар из Аустралије позива "браћу и сестре" широм свијета из области медицине да дођу у Сирију и придруже се "џихаду за ислам" против Запада.

Љекар, који се представио као Абу Јусуф, рекао је да је дошао из Аустралије и да се придружио Исламској држави да би "живио у калифату", преноси Танјуг.

Јусуф, плавооки љекар са карактеристичним аустралијским акцентом, каже да је дошао у Раку, град на око 160 километара источно од Алепа, који су борци Исламске државе прогласили пријестоницом, да би понудио медицинске услуге.

"Ово видим као дио мог џихада да помогнем муслиманима у области у којој могу, а то је медицина. Волио бих да сам дошао раније", рекао је Јусуф.

Снимак је највјероватније начињен на неонаталном одјељењу опште болнице у Раки, а види се и како љекар обилази новорођенчад која су у инкубаторима, пренијела је Раша тудеј.

"Разочаравајуће је што има много муслиамске браће и сестара, који су у области медицине, а који још живе на Западу, а на жалост муслимани овдје заиста пате од недостатка медицинске опреме, као и квалификоване медицинске његе. Порука коју желим да упутим браћи и сестрама, који још живе на Западу и размишљају да дођу, јесте - заиста нам је потребна ваша помоћ", казао је Јусуф.

Аустралијски медији су објавили да је млади љекар идентификован као бивши студент медицине у Аделаиду, Тарек Камел, који има близу 30 година и који је "пио алкохол и имао много дјевојака".

Како се наводи, послије завршених студија преселио се у Перт.

Колеге са студија су навеле да раније није показивао интересовање за Исламску државу.