latinica  ћирилица
27/04/2015 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Против нуклеарног оружја петиција од 8 милиона потписа

У сједиште Уједињених нација у Њујорку, предата је петиција са осам милиона потписа, којом се захтијева да свијет буде ослобођен од нуклеарног оружја.
Преживјели из нуклерног напада на Јапан 1945. протестују у Њујорку - Фото: AP
Преживјели из нуклерног напада на Јапан 1945. протестују у ЊујоркуФото: AP

Петиција је предата шефу канцеларије УН за разоружање Анђели Кејн уочи конференције о ревизији Споразума о неширењу нуклеарног наоружања.

Овакве конференције се одржавају сваких пет година, а стручњаци су навели да се на овој не очекује већи помак, посебно у свјетлу захладњелих односа Русије и САД, пренијела је агенција АП

Испред сједишта свјетске организације окупило се више од хиљаду људи, међу којима многи из Јапана.

Кејн је, стојећи поред великог броја кутија са петицијама, рекла да је и сама једну потписала када је била у Јапану.

Она је навела да је у петак разговарала са генералним секретаром УН Бан Ки-муном и поручила окупљенима да је он на њиховој страни.

Како се очекује, на маргинама конференције амерички државни секретар Џон Кери ће се састати са иранским колегом Џавадом Зарифом, што ће бити њихов први сусрет послије маратонских преговора окончаних оквирним споразумом о спорном нуклеарном програму Техерана.

Конференцији ће, послије двије деценије одсуства, присуствовати и Израел, као посматрач.

Израел, за који се вјерује да на Блиском истоку једини посједује нуклеарно оружје, а никада није потписао споразум о неширењу нуклераног оружја, није учествовао на скуповима потписница тог документа од 1995. године, у знак протеста због резолуција које сматра необјективним.