latinica  ћирилица
27/04/2015 |  08:47 | Аутор: Прес

Мићић противкандидат Босићу

Градоначелник Бијељине и предсједник бијељинског СДС-а Мићо Мићић биће противкандидат Младену Босићу за предсједника ове странке на изборној скупштини која ће бити одржана 10. маја у Бањалуци.
Мићо Мићић - Фото: СРНА
Мићо МићићФото: СРНА

Поред бијељинског СДС-а који га је раније кандидовао, Мићић је добио подршку пет страначких одбора из регије Бирач и то Зворника, Милића, Братунца, Сребренице и Осмака, чиме је и формално испуњен услов за кандидатуру за коју је према статуту СДС-а потребна подршка најмање пет општинских одбора или најмање 50 делегата.

Потпредседник СДС-а за регију Бирач Костадин Васић потврдио је за Прес да је пет општинских одбора из ове изборне јединице предложило Мићу Мићића за предсједника СДС-а. Васић каже да ће делегати из ових одбора подржати и кандидатуру Ненада Стевандића за замјеника предсједника, додајући да је Стевандић за своју кандидатуру већ обезбиједио подршку 150 делегата.

- Младен Босић је у најужем руководству СДС-а више од десет година, а СДС је за то вријеме изгубио готово све изборе. Прво смо изгубили опште изборе 2006. године када је он био замјеник предсједника, па локалне изборе 2008. године, па опште избора 2010. и 2014. године. Једини успјех смо остварили на локалним изборима 2012. године, али тај резултат је практично поништен на прошлогодишњим општим изборима. Зато су потребне промјене на челу СДС-а - каже Васић.

Он додаје да се не ради ни о каквом пучу у странци и да је потпуно нормално да постоји неколико кандидата за предсједника, истичући да постојање само једног кандидата за предсједника странке не значи никакво унутарстраначко јединство, већ само показује да је унутар таквих странака забрањено да људи мисле својом главом.

- Предсједништво СДС-а је без сагласности свих чланова креирало нови статут странке који планира да предложи на усвајање Скупштини СДС-а. То је уражено мимо статута, јер је предсједништво узурпирало овлашћења вишег страначког органа, пошто само Главни одбор може да предложи измјене статута. Тај нестатутарно предложени статут предвиђа укидање функције замјеника предсједника и увођење функције предсједника и једног или више потпредсједника Главног одбора, што изазива забуну и представља стварање паралелног органа унутар странке, због чега ћемо тражити од делегата да гласају против статута - прецизира Васић.