latinica  ћирилица
27/04/2015 |  08:58 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Кијев: Самит Европске уније и Украјине

Лидери Европске уније састају се данас у Кијеву са украјинским предсједником Петром Порошенком. Тема разговора је статус споразума о прекиду ватре на истоку Украјине договореном у Минску у фебруару.

Иако је примирје довело до смањења насиља, украјинске снаге и проруски сепаратисти извијестили су да се одредбе овог споразума и даље крше.

У недјељу је украјинска војска навела да је војник убијен а седам их је рањено у нападима проруских побуњеника.

Дан раније још једно војно лице је изгубило живот.

Самит Европске уније и Украјине је први након прошлогодишњег споразума послије истјеривања Виктора Јануковича, проруски оријентисаног бившег предсједника Украјине.

Очекује се да ће међу темама самита у Кијеву бити и захтјев Петра Порошенка да европске мировне снаге помогну у надгледању прекида ватре.

Неименовани званичник ЕУ је рекао агенцији АФП да је званични Кијев упутио овај захтјев Бриселу.

"Детаљно анализирамо ове приједлоге, али ЕУ не види разлог зашто би замијенила посматраче Организације за европску безбједност и сарадњу са новим који ће надгледати поштовање примирја", рекао је неименовани званичник.


Лидери Европске уније договорили су се у марту да ће наметнуте економске санкције Русији и даље остати на снази све док споразум из Минска у потпуности не буде проведен. Другим ријечима, ако буде потребно, санкције Русији ће се примјењивати до краја текуће године.

Кијеви и Запад оптужују Русију да подржава проруске снаге на истоку Украјине.

Уједињене нације процјењују да је у сукобима на истоку Украјине у току прошле године погинуло око 6.100 људи.

Званичник ЕУ је изјавио агенцији АФП да ће се самит у Кијеву фокусирати и на реформу украјинске привреде.

Кијев је, међу осталим подухватима покренутим протеклих мјесеци, представио ново антикорупционо тијело и донио закон који ће "увести ред" у банкарству.

"Сада је прави изазов проведба ових реформи које ће значајно утицати на живот овдашњих људи", казао је неименовани званичник ЕУ.

Он је, такође, истакао да ће Европска унија захтијевати од Украјине да до краја ове године финализира уставне реформе укључујући споразуме о статусу подручја под контролом проруских снага у регијама Доњецк и Луганск.