latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Највећи европски произвођач меса покреће посао у Србији

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је потписивање меморандума о разумијевању са њемачком компанијом "Тенис" велика ствар за Србију, будући да је намјера те компаније да производи три милиона товних свиња.
Вучић: Меморандум са "Тенисом" - Фото: ТАНЈУГ
Вучић: Меморандум са "Тенисом"Фото: ТАНЈУГ

"Ово је велика ствар за грађане. Намјера европског и њемачког краља меса и једног од најуспјешнијих људи у Европи да инвестира у Србију, њихова намјера да имају производњу од три милиона товних свиња , то је 20 фарми, велика је ствар за нашу земљу. Тенис ће сам да превазиђе комплетну српску производњу", поручио је Вучић.

Премијер је на конференцији за новинаре послије потписивања Меморандума навео да је посебно поносан, задовољан и срећан што се то десило на годишњицу функционисања Владе Србије, послије више мјесеци тешког и напорног рада. Најавио је могућност да се у наредних мјесец дана потпише и уговор, будући да Србија, како је рекао, није урадила све и треба да измијени један закон.

Премијер Србије је рекао и да су већ договорене локације за пет фарми, да се за исто толико сада разговара. Вучић је поручио да ће та инвестиција довести до драматичног повећања извоза пољопривредних производа, подизања укупног квалитета меса, али и значајног смањења незапослености.

Вучић је новинарима показао производе те компаније - ћевапчиће и тост хамбургер.

"Ово је оно што рекламирају тамо, то је некакав тост хамбургер и то ћемо све ми да производимо овде у Србији и то је велики подстицај за напредак српске пољопривреде, српског села, а реклама коју нам направи ова инвестиција у Њемачкој је велика ствар", поручио је премијер Србије.

Меморандум са "Тенисом"

Власник "Тенис" групе Клеменс Тенис изјавио је да су у Србији веома брзо створени услови за инвестирање и најавио изградњу првих пет фарми, а укупно 20 фарми свиња. Он је рекао да ће се у Србији производити и храна, што значи да ће постојати "затворен ланац" производње.

Власник и највећи произвођач меса у Европи је рекао да та компанија зна како да производи, да извози на свјетска тржишта и да желе да се приближе и сарађују са српским пољопривредницима, како би заједно обезбиједили егзистенцију.

Он је истакао да је важно да се подржи развој пољопривреде и додао да је већ имао контакте са министарком Снежаном Богосављевић, те да је жеља да се њемачко знање овде пренесе. У том смислу је најавио изградњу школе и кампуса гдје ће људи пролазити одговарајућу обуку.

Он је рекао и да је, када је допутовао у Београд, имао осјећај да је дошао кући, и да је то добар осјећај.

Тенис, који је и власник фудбалског клуба Шалке 04,  додао је да њега и премијера Србије не веже само љубав према фудбалу већ и љубав према Србији и додао да ће уложити сву енергију и ангажман у овај пројекта.

Тенис, кога називају и "краљ меса",  истакао је да је током свог дугогодишњег искуства имао прилику да се сретне са српским радницима које је упознао као вриједне, марљиве и квалификоване.