latinica  ћирилица
27/04/2015 |  11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Број погинулих у Непалу повећан на 4.000 (ВИДЕО)

Расте број жртава разорног земљотреса у Непалу – најмање 4.00 особа погинуло, а око 7.500 људи повријеђено.

Извјештаји владе и спасилачких екипа говоре да су многа насеља уништена или тешко оштећена. Руководилац округа Горка, који је био близи епицентра, истиче да је помоћ очајнички потребна.

"Тамо има људи који немају ни храну ни склониште. Добио сам извјештај да је 70 одсто кућа порушено", навео је Удав Прашад Тималсина.

Према његовим ријечима, потврђено је да је у округу погинуло 223 људи, али тај број би могао да се повећа, с обзиром на то да је на хиљаде повријеђених, преноси АП.

Тималсина тврди да његов округ још није добио довољну помоћ од централне владе, али је портпарол видно исцрпљене војске Јагдиш Покрел рекао да је скоро 100.000 војника укључено у операције спасавања.

"Око 90 одсто војске ради на проналажењу и спасавању људи", навео је он, додајући да су сви напори усмјерени на спасавање људских живота.

У Катмандуу, који је највише погођен, почели су да пристижу међуанродни спасилачки тимови, као и хуманитарна помоћ за народ који ноћи проводи на улици. Екипе опремљене тешким алатима за резање, у пратњи паса трагача стално слијећу на аеродром ван града, који је једини у функцији, јер је главни аеродром оштећен.

У сусједним земљама око 90 људи је погинуло, укључујући најмање 67 у Индији и 20 у Кини.

Главни град се налази у рушевинама, а десетине хиљада становника провело је ноћ на улици у импровизованим шаторима од пластичних фолија, које нису могле много да их заштите од јаких киша, док се подрхтавање тла наставило.