latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:01 | Аутор: РТС

Робот-продавачица добила посао (ВИДЕО)

Будућност је стигла! Продавница „Мицукоши“ у Токију, која је позната по продаји јапанске традиционалне одјеће још од 17. вијека, однедавно има нову продавачицу – робота!
Робот-продавачица у трговини кимонима "Мицукоши" - Фото: Getty Images
Робот-продавачица у трговини кимонима "Мицукоши"Фото: Getty Images

Муштерије су на продавачицу реаговале на различите начине, од одушевљења до неодобравања, а све због чињенице да је она у ствари робот, преноси портал latestnewsresource.com.

Аико Ћихира је андроид направљен у „Тошиби“. Осмишљен је да се креће и изгледа као прави човјек, а у продавници кимона „Мицукоши“ постављен је као привремени експонат. Ћихира се помјера захваљујући раду 43 мотора, може да говори, чак и да пјева.

Тренутно стоји на улазу у продавницу и поздравља муштерије умјесто Аyако Сеирyе, раднице која је тај посао обављала до доласка робота. Ипак, она није забринута за свој посао.

Прва продавачица или робот-бирајте! (Фото: M.CENA/20 MINUTES)

"Комуникација са муштеријама је изузетно битна, а моја предност је у томе да ја, за разлику од робота, могу да разговарам са људима“, рекла је 32-годишња продавачица.

Представник компаније „Тошиба“ Хитоши Токуда признаје да робот, који изгледа као жена, нема могућност да разговора са људима. Ипак, Токуда је увјерен да ће једног дана роботи замијенити људе на оваквим пословима јер технологија напредује из дана у дан.