latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан постаје већи?

Пренасељени Јапан постао је нешто пространији када се 300 метара приобалног копна појавило из мора, кажу стручњаци.

Додатни дио обале код града Раусу на Хокаидо острву издигао се 10 метара са дна мора. Првобитно је овај феномен који се појавио на удаљеном дијелу острва изазвао спекулације међу становништвом о мистериозним сеизмичким активностима и страхове од великог земљотреса попут оног од 9 степени Рихтерове скале који је 2011. изазвао и цунами.

Геолози, међутим, вјерују да је појављивање појаса земље резултат оближњег клизишта када су лед и снијег који су се топили одвалили дио земље и тако "издигли" дио морског дна.
"Посматрањем из ваздуха дошли смо до закључка да се издизање дна догодило послије клизишта", рекао је локални страучњак Јошинори Јаџима тамошњим медијима.

Званичници нису утврдили гдје се тачно клизиште догодило али не очекују даље ширење обале, рекли су у владином Бироу за регионални развој у Хокаиду.
"Мислимо да се ово разликује од земљотреса", рекао је неименовани званичник бироа АФП-у.

Раусу није једино мјесто гдје се Јапан "шири". Ново оствро појавило се око 1000 километара јучно од Токија и наставља да расте док вулкан у његовом средишту избацује магму. У фебруару је пријављено да се проширило на око 2,46 квадратних километара (око 345 фудбалских терена).