latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:55 | Аутор: РТС

"Командант НАТО" крив за напад на караулу Гошинце?

Мирсад Ндрецај, који је током рата 2001. године био познат по надимку "командант НАТО-a", тврди да је са неколико "сабораца" заузео македонску караулу у селу Гошинце.
Ндрецај и Рамуш Харадинај - Фото: РТС
Ндрецај и Рамуш ХарадинајФото: РТС

Један од локалних команданата тзв. ОВК-а током сукоба у Македонији, 2001. године, Мирсад Ндрецај преузео је одговорност за напад на караулу Гошинце, тврдећи да се за такву акцију одлучио јер су албански лидери, зарад личних интереса, издали идеје за које се борио.

"Нашу побједу продали су Али Ахмети и ДУИ", рекао је Ндрецај, преноси Коха диторе.

Ндрецај је, послије рата у Македонији, био један од утицајнијих чланова Алијансе за будућност Косова у Ђаковици. Једном приликом ухапшен је због пријетњи судијама.

Готово истовремено, Али Ахмети се у Приштини састао са Хашимом Тачијем и навео да македонски Албанци не желе нову кризу нити рат, већ наставак спровођења Охридског споразума.

Ахмети је нагласио да кривицу за догађаје у караули Гошинце сноси "појединац", чије име, међутим, није рекао.

Састанак Ахметија и Тачија услиједио је свега дан пошто су албански медији у Македонији објавили да је Скопље у Приштину упутило списак особа за које се сумња да су учествовале у нападу на караули Гошинце.

Македонска полиција још није саопштила имена нападача, али је у недјељу, у неколико напуштених кућа у селу Малино, заплијенила оружје и муницију украдену из карауле Гошинце.