latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:23 | Аутор: СРНА

Несвакидашњи покушаји превара у пензијском систему Српске

Фонд пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске открио је несвакидашњи покушај преваре у којем су три корисника инвалидске пензије приложила готово идентичну медицинску документацију са Клинике за неуропсихијатријске болести из окружења

У фази вјештачења медицинске документације из 1994/95/96. године посумњало се у њену исправност, јер су врло детаљни и опширни налази Клинике били идентични за два лица и врло слични код трећег.

Из Фонда наводе да је факсимил љекара у све три отпусне листе био исти, али са уочљиво различитим својеручним потписом.

Провјером на Клиници је утврђено да су бројеви и историја болести на отпусним листама лажни, а испоставило се да два лица никада нису лијечена у тој здравственој установи, док је за треће лице, са пребивалиштем у Београду, а не у Српској, наведено да је лијечено у Клиници 1988. године, али не 1995. године како пише у његовој лажној отпусној листи.

У одговору из Клинике је речено да ови пацијенти не постоје под наведеним историјама болести, нити су у наведеним временским периодима били пацијенти Клинике, чиме се негира аутентичност отпусних листи које су предате са меморандумом Клинике и факсимилом љекара.

Сва три захтјева поднесена су за поновно одређивање инвалидске пензије, у смислу утврђивања узрочно-посљедичне везе настанка инвалидности са учешћем у Војсци Републике Српске, у покушају поновног одређивања пензије која је у правилу већа од претходно одређене.

Из Фонда наводе да је ријеч о релативно млађим корисницима који су остварили право на инвалидску пензију 2005, 2006. и 2009. године, а њихов идентитет се не наводи због поднесених кривичних пријава и истраге коју спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

"У сва три наведена случаја директор Фонда је дао налог за ванредну ревизију, јер се отворено сумња да је лажна и медицинска документација на основу које су остварили право на пензију још прије осам до 10 година", саопштено је из Фонда.

У саопштењу се додаје да се врло лако може десити да корисници у потпуности изгубе право на пензију, а да средства која су примали у претходних десетак година морају вратити Фонду, те кривично одговарати пред органима правосуђа Републике Српске за фалсификовање документације и остваривање противправне имовинске користи.

"Овим се по ко зна који пут у посљедње четири године показало да превара у поступку остваривања права буде кад-тад откривена, а истовремено потврдило да се право на пензију може остварити само ако су за то испуњени законски услови", истичу из Фонда ПИО.

У саопштењу се оцјењује да овакви несвакидашњи покушаји преваре у пензијском систему засјењују претходне који су успјешно откривени, чиме је спријечено даље незаконито кориштење права, али и потврђују оправданост трајне акције Фонда ПИО "Стоп преварама - до пензије поштено".