latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:03 | Аутор: СРНА

Борба за већи обухват и квалитетан рад са дјецом

Нови закон о предшколском васпитању и образовању у Републици Српској доноси низ суштинских измјена у односу на закон из 2008. године, међу којим је и питање формирање економске цијене боравка дјеце у вртићима, изјавила је начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Српске Наташа Цвијановић.
Бијељина: Предшколско образовање - јавна расправа - Фото: СРНА
Бијељина: Предшколско образовање - јавна расправаФото: СРНА

На јавној расправи, која је одржана у Градској управи Бијељине, Цвијановићева је рекла да се настоји уједначити барем проценат од 20 или 30 одсто од укупне економске цијене боравка дјетета у вртићу, који треба да буде исти за родитеље у свакој локалној заједници.

Као значајне новости она је навела увођење норматива за исхрану дјеце у предшколским установама, област стручног усавршавања и напредовања васпитно образовних радника и организовање вјежбаоница за студенте васпитаче, које није било раније регулисано.

- Новим законом детаљније је разрађен и програм припреме дјеце у години пред полазак у школу који је задњих пет година, откад Влада Републике Српске финансира тај програм, он био реализован на различите начине, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, битна измјена је да приватне предшколске установе више неће имати обавезу формирања управног одбора, као до сада.

У разговору са новинарима Цвијановићева је рекла да обухват дјеце у вртићима од 14,5 одсто у Републици Српској није задовољавајући и да је око 7.000 малишана укључено у неке од облика организоаног рада са њима, што је мало.

Она је истакла да је тај обухват и већи у неким срединама, али да 20 општина у Српској уопште нема предшколске установе.

- Чињеница је да се кроз програм припреме дјеце у години пред полазак у школу покушава повећати обухват дјеце, што се и дешава, па је тај проценат задњих пет година већ од 25 до 45 одсто, закључила је Цвијановићева.

Нацрт Закона о предшколском васпитању и образовању усвојен је у Народној скупштини Републике Српске 15. априла и у току су јавне расправе које ће бити одржанеу седам локалних заједница.