latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:03 | Аутор: СРНА

Похрањиваћемо своје душе у компјутере!

Људска душа могла би да постане бесмртна до краја овога вијека, али не на начин на који то најављују религијске књиге, већ употребом вјештачке интелигенције, односно роботике - тврде научници?!

Футуриста и иноватор Реј Курцвел сматра да ће "концепт сингуларности" означити спајање људи и машина - људи ће да "аплоудују" своју душу у компјутер/робота како би постигли бесмртност!

Вјештачка интелигенција ће достићи ниво људске за 20 до 40 година, а онда ће је и престићи - сматрају научници.

Роботи ће до краја 21. вијека бити паметнији од људи и то не само у шаху, већ у готово свему - од математике, инжењерства до науке и медицине.

Многе професије биће угашене, јер ће машине преузети послове. Једино би, због природе свог посла, забављачи и писци, те још нека врло креативна занимања, могли да, једно вријеме, "преживе".

Компјутери ће у једном тренутку почети сами себе да програмирају и биће у стању да апсорбују огромне количине информација те да их обрађују на начин на који људи, као ограничена бића, то неће бити у стању да чине.

Како објашњавају научници, компутери ће бити у стању да раде сваки дан и сваке секунде, без потребе за сном или годишњим одмором.

Шта ће се догодити са тржиштем рада у ери потпуне "машинизације" човјечанства?

Милиони младих људи ни сада немају посла, а поготово га неће имати за коју деценију када вјештачка интелигенција почне да преузима радна мјеста.

Мада то звучи као фантастика, апарати са моћном вјештачком интелигенцијом, моћнијом од људске, могли би да постану директна пријетња човјеку.

Једног дана, у даљој будућности, између људи и робота, односно машина, могло би да дође до борбе за ресурсе?!

Ако је довољно паметан, робот који је дизајниран да игра шах могао би пожељети и да изгради свемирски брод - упозоравају научници.

Роботи који буду оспособљени рационалним размишљањем могли би почети да шире своје функције до "идеје само-опстанка", а у том тренутку могуће је и да крену у поход превентивних и активних напада на све потенцијалне пријетње, па и на свог створитеља - човјека.

Неки футуристи сматрају да би требало увести забрану развоја супер-интелигентних компјутера и тако ограничити ову дугорочну опасност, док људи још држе све у својим рукама.

Међутим, наводе други научници, борба за економски, војни, па чак и умјетнички престиж неодољива је за човјека.

Као примјер, многи наводе "беспилотне летјелице" америчка војске. Када су Американци почела њима да убијају људе "на даљину" по Јемену, Пакистану, сви се згражавали.

Међутим, данас свака војна сила која "држи до себе" развија управо ту технологију, од Ирана, Русије, Сјеверне Кореје до Кине...

Скоро сви озбиљни научници и остали који раде на пољу развоја вјештачке интелигенције вјерују да ће машине на крају надмашити људе.

Дебата се више не води око тога када ће то бити, већ како ће то изгледати.

Нека од важнијих питања гласе: како натјерати машине да преузму људски систем вриједности? Како с њима преговарати ако њихове вриједности буду другачије?

За сада таквих страхова још нема, јер нпр. познати супер - компјутер за шах "Дип блу" нема амбицију да преузима људске ресурсе. Али, то је само почетак развоја изузетне вјештачке интелигенције.

Тај процес ће ићи тако да ће компјутери постајати све паметнији и радити све брже. А онда би машине могле покушати да надмудре човјека, да уцјењују, манипулишу или пријете...

Неки стручњаци на подручју вјетачке интелигенције упозоравају да је пред нама једна од највећих транзиција у историји те да се налазимо у ситуацији једнакој оној када се једноћелијски организам почео претварати у вишећелијски?!

У међувремену, људи већ зависе од машина. У Аустралији су стручњаци за развој вјеташке интелигенције из компаније "Алегис Глобал Солушнс" покренули пилот пројекат.

Тамо ће компјутер одлучивати о томе треба ли пронаћи радника за привремени или сталан посао, треба ли запослити вањског сарадника или, можда, то радно мјесто препустити вјештачкој интелигенцији.

Технолошки гигант "ИБМ" најавио је највећа масовна отпуштања у задњих 20 година - наводе научни портали.

Неки стручњаци сматрају да се иза свега крије снажно јачање улоге вјештачке интелигенције, укључујући интелигентни компјутер по имену Вотсон", за кога је потрошено више од милијарду америчких долара!

Од овог апарата очекује да преузме потенцијално дио посла у низу корпоративних одјељења "ИБМ-а", укључујући и корисничку подршку, пошто "Вотсон" може да одговара на питања корисника, те у области продаје, маркетинга и финансија.