latinica  ћирилица
27/04/2015 |  17:23 | Аутор: СРНА

Бањалука: Округли сто о цивилној заштити

У наредном периоду мора се јасно дефинисати улога Цивилне заштите, јер се тренутно преплићу поједине надлежности Републичке управе цивилне заштите и Министарства унутрашњих послова, један је од закључака округлог стола о теми "Заштита и спасавање људи и материјалних добара у ванредним ситуацијама-мјесто и улога цивилне заштите".
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Округли сто о теми "Заштита и спасавање људи и материјалних добара у ванредним ситуацијама-мјесто и улога цивилне заштите" организовао је Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске, а изостало је присуство представника локалних заједница, Министарства безбједности БиХ и Заједничке комисије за одбрану у безбједност парламента БиХ.

- Цивилна заштита Републике Српске са тренутним степеном организованости, опремљености и обучености не може одговорити задатку заштите људи и материјалних добара, посебно у случајевима елементарних непогода ширих размјера - рекао је Миланко Михајлица, предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Српске.

Михајлица је навео да је потребно на другачији начин приступити организовању система заштите и спасавања људи и материјалних добара у Српској. Он је додао да се Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама не примјењује у дијелу који се односи на организацију, односно да нема оспособљених, опремљених и обучених структура Цивилне заштите.

- Законска одредба по којој се два одсто средстава на нивоу општина и градова намјенски издваја за опремање снага Цивилне заштите се не реализује готово ни у једној општини Републике Српске - рекао је Михајлица и додао да у Републици Српској не постоји ни законом предвиђена специјализована јединица која би могла бити ангажована у случају већих елементарних непогода.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез сматра да Република Српска има добар Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, али да га је потребно унаприједити и доградити, посебно у дијелу надзора и инспекције.

- Све остале ствари закон дефинише на врло презицан начин - која је улога грађанина, привредног друштва, локалне заједнице, Републичке управе Цивилне заштите, МУП-а, Владе Српске и осталих субјеката - рекао је он.

Елез је изаразио жаљење због тога што округлом столу нису присуствовали представници локалних заједница, јер је њихова улога веома битна у систему заштите и спасавања.

- Закон дефинише на прави начин да реагује прво локална заједница, онда њено окружење, тек тада иде републички ниво, а након тога се ангажују снаге на нивоу БиХ и међународна помоћ - рекао је он.

Елез сматра да је систем заштите и спасавања у прошлогодишњим поплавама био врло функционалан, имајући у виду да је ситуација прошла без зараза и пандемија, с обзиром на велики број угинулих животиња и неексплодираних средстава. Дподао је да ће Републичка управа Цивилне заштите ове године побољшати опрему, те да ће настојати да направи специјализоване јединице и тимове.