latinica  ћирилица
27/04/2015 |  18:59 | Аутор: Б92

Дехидрација шкоди организму исто колико и алкохол

Недавно истраживање показало је да возачи који су дехидрирали представљају подједнаку пријетњу за саобраћај као возачи који возе под дејством алкохола.

Истраживање Универзитета Лафбороу у Великој Британији показало је да су возачи, који су уносили 25мл воде на сат, умјесто препоручених 200мл, правили двоструко више грешака од хидрираних возача.

Стручњаци све чешће упозоравају да не уносимо довољно воде.

Истраживачи Краљевског колеџа у Лондону забиљежили су у марту нагли пораст броја људи хоспитализованих због болова изазваних каменом у бубрегу. Са 5.063 забиљежена случаја у 2004. години, број се у 2014. попео на 11.937.

Вода је најосновнији услов за нормално одвијање метаболичких процеса, а чак и најмањи степен дехидрације изазива сметеност, истакли су 2010. године истраживачи са Универзитета Тафтс у Бостону. Они су установили да дехидрација негативно утиче на концентрацију, краткорочну меморију и координацију.

По препоруци Европске управе за безбједност хране жене би требало да узимају 1,6 литара течности дневно, дјеца 1,3 литара, док би мушкарци укупно требало да уносе 2 литра течности.

Уколико патите од мигрене, избјегавајте конзумирање хладне воде.

Водите рачуна, међутим, да не претјерате. Конзумирање веће количине воде од оне коју су наши бубрези у стању да обраде узрокује хипонатремију, поремећај електролита који карактерише смањени ниво натријума у крви.

Да хипонатремија може бити фатална, говори случај 44-годишњег Ендруа Торнтона из Бредфорда који је умро након што је за 8 сати попио 10 литара воде, покушавајући да ублажи болове у деснима.