latinica  ћирилица
27/04/2015 |  20:39 | Аутор: СРНА

Пољски мотоциклисти пружили подршку "Ноћним вуковима"

Близу 60 пољских мотоциклиста из Катина блокирало је пољски-бјелоруски гранични прелаз Тереспол у знак протеста због одлуке Варшаве да забрани улазак у Пољску члановима руског мото-клуба "Ноћни вукови" који путују из Москве за Берлин поводом обиљежавања Дана побједе.
Руски бајкери - Фото: AP
Руски бајкериФото: AP

- Ако граничари не дозволе улазак руским мотористима, ми ћемо ићи њиховом трасом, упалићемо свијеће и положити цвијеће, као што су они планирали - изјавио је Виктор Вегржин, предсједник мото-клуба из Катина.

Пољска телевизија емитовла је директан пренос са граничног прелаза у Тересполу.

Њемачки граничари спријечиће улазак "Ноћних вукова" у земљу, јер су им визе за улазак поништене, саопштили су владини званичници.

- Иако међу руским мотоциклистима, који се налазе на "црној листи" САД због учешћа у припајању Крима Русији, има оних који су добили визе за улазак у Њемачку, она ће им бити поништена на граници уколико покушају да уђу у земљу - рекао је портпарол Министарства спољних послова Мартин Шефер.

Шефер је рекао да постоји легална процедура по којој издате визе могу бити поништене тако да је могуће забранити улазак у земљу особама које већ имају визе.

Руски мотоциклисти из клуба "Ноћни вукови" 25. априла почели су путовање од Москве ка Берлину током којег су планирали да прођу кроз Минск, Брест, Вроцлав, Брно, Братиславу, Беч, Минхен и Праг прије него што 9. маја стигну у Берлин.

Током путовања мотоциклисти су планирали да положе цвијеће на гробове и споменике совјетским војницима у Европи.