latinica  ћирилица
27/04/2015 |  20:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: За реформе УН без подривања улоге Русије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да УН могу да буду реформисане, али да промјене не треба да подривају међудржавни карактер Светске организације и улогу Русије, и додао да треба спријечити покушаје да се крше темељни принципи Повеље, која је досад показала своју одрживост.

- Не желимо нову Југославију коју су бомбардовали противно свим нормама Повеље, ни нови Ирак који је био окупиран без икакве дозволе Савјета безбједности УН, ни нову Либију против које је поведен рат са циљем свргавања режима - рекао је Лавров у интервјуу за ТВ канал "Русија 24".

Лавров је као темељне принципе навео независност држава, суверену једнакост држава, немијешање у унутрашња питања, мирно рјешавање спорова и право на сопствено одређивање своје судбине.

Руски министар иностраних послова рекао је да је за посљедње двије године Русија успјела да скрене пажњу на уважавање свеукупних принципа међународног права, укључујући право народа на самоопредјељење, које је "такође записано у Повељи УН".

Лавров је рекао да се Организација формирала ради спријечавања трећег свјетског рата и "она је тај циљ постигла".

Руски министар је рекао да "нема осјећај да је такав рат у принципу могућ".

Према Лавровљевим ријечима, "зрело је" за проширење Савјета безбједности УН, и земље у развоју нису на прави начин представљене у његовом саставу.

- Годинама послије формирања УН појавили су се нови моћни центри привредног раста и политичког утицаја. То су Индија, Бразил. Наравно, афрички континент треба обавезно бити достојно представљен у СБ УН, рекао је Лавров и додао да, по његовом мишљењу, СБ УН може остати ефикасан са око 20 чланова.

Истичући да је Русија отворена за сарадњу са свим земљама на основу равноправности и узајамног уважавања, укључујући тражење равнотеже интереса, Лавров је нагласио да нису успјели покушаји изолације Русије.

- Постали смо објекат конфронтационе кампање без преседана са циљем притиска на Русију, не само економског и финансијског, већ пропагандног у најгорем смислу те ријечи - рекао је он и истакао да мјесто Русије у савременом свијету "нико не може да одузме".

Лавров је рекао да Русија никоме не покушава да "украде побједу", већ да то желе други од ње, као и да је увијек истицала вишенационални карактер Другог свјетског рата.

Међу онима који су одлучили да не дођу у Москву на обиљежавање 70. годишњице побједе над фашизмом има и оних који су се просто уплашили, рекао је шеф руске дипломатије.

Истичући да то не види као проблем, Лавров је рекао да је неко одбио из идеолошких разлога "покушавајући и тај свети дан да искористи на курсу ограничавања и изолације Русије, неко се угледао на њих, а неко се просто уплашио".

Наглашавајући да Русија неће одустати од става о украјинској кризи и од подршке својим сународницима, Лавров је рекао да је оно што Москва чини усмјерено на очување Украјине као јединствене државе уз услов да се Украјинци сами договоре о томе како да различити дијелови земље живе заједно, мирно и безбједно.

Притом, како је нагласио, Кијев наставља да одбија дијалог са Луганском и Доњецком ради рјешавања кризе, иако је "управо то предвиђено договорима из Минска од 12. фебруара".

Лавров је додао да споразуми из Минска подразумијевају спровођење децентрализације - политичке, економске и културне, да процес измјена Устава подразумијева консултације са Доњецком и Луганском у дијелу који се односи на њихову територију, али да у комисији за уставну реформу у Кијеву нису именовани представници источних области.