latinica  ћирилица
27/04/2015 |  22:01 | Аутор: СРНА

К.Дубица: Изложба поводом Дана општине

У Козарској Дубици вечерас је отворена изложба графика Пабла Пикаса, умјетничких дјела сликарке и рестаураторке Викторије Рабжајеве и слика са мотивима ријеке Уне сликара Радета Бабића.
Изложба графика Пабла Пикаса у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Изложба графика Пабла Пикаса у Козарској ДубициФото: СРНА

Организатор изложбе је Туристичка организација општине Козарска Дубица у сарадњи са општинском управом, а изложено је више од 30 дјела, међу којима графике Пикаса из циклуса "Волард", које су настале тридесетих година прошлог вијека, као и поштанске марке инспирисане ликом и дјелом тог великог умјетника.

Директор Туристичке организације општине Козарска Дубица Маријана Котур каже да ова изложба показује да се у Дубици поштује сликарство.

- Настављамо традицију у вези са одржавањем Међународне ликовне колоније, коју смо у Козарској Дубици организовали 2013. године, а повезаност наше општине са Паблом Пикасом датира још од 1964. године, када је Дубичанину Бошку Шиљеговићу на конгресу Комунистичке партије у Паризу дарован аутопортрет, графика Пикаса "Глава мушкарца" - рекла је Котурова.

Она је додала да је аутопортрет "Глава мушкарца" изложен у Народној библиотеци у Козарској Дубици и свакодневно доступан свим посјетиоцима и грађанима.

- Вечарас је и та слика изложена пошто је она била идеја водиља Туристичкој организацији општине Козарска Дубица при организовању изложбе - нагласила је Котурева и додала да је изложба организована поводом обиљежавања 27. априла - Дана општине Козарска Дубица.

Котурева је потврдила да ће изложба у хотелу "Цептер" у Козарској Дубици за све посјетиоце бити отворена до 1. маја од 10.00 до 20.00 часова, те да је продајног карактера.

Раде Бабић, сликар рођен у Козарској Дубици, настањен у Бањалуци, каже да је изложено седам његових слика са мотивима ријеке Уне, рађене техником уље на платну.

Отварању изложбе присуствовао је велики број поштовалаца умјетности из Козарске Дубице и других општина.

Општина Козарска Дубица обиљежава данас Дан општине, који је установљен у знак сјећања на 27. април 1945. године када је подручје општине особођено од фашистичке окупације у Другом свјетском рату.