latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:12 | Аутор: РТРС

Ухапшена два лица која се доводе у везу с терористичким нападом у Зворнику (ВИДЕО)

Касим Мехидић ухапшен је данас у Калесији у оквиру истраге о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, потврдили су извори блиски агенцијама за провођење закона у БиХ.
Приведен Касим Мехдић - Фото: klix.ba
Приведен Касим МехдићФото: klix.ba

Касим Мехидић ухапшен је данас у Калесији у оквиру истраге о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, потврдили су Срни извори блиски агенцијама за провођење закона у БиХ.

Мехидић је власник фирме "Кале Пром" из села Миљановци код Калесије и припадник је вехабијског покрета.

Како је саопшено из СИПА-е, у наставку активности поводом терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику, припадници заједничког истражног тима на подручју Калесије претресају стамбени објекат и друге просторије које користи особа иницијала К.М., док је на подручју Дубнице претресена просторија Месџида с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који се могу довести у везу са кривичним дјелом из члана 201. КЗ БиХ "Тероризам“ и послужити као доказ у даљем поступку.

Криминалистичка обрада над Авдулахом Хасановићем, који је јутрос лишен слободе на подручју опшине Зворник и приведен у службене просторије Регионалног уреда СИПА-е у Тузли, још увијек траје. Истовремено се у својству свједока саслушава већи број особа.

Припадници заједничког истражног тима интензивно настављају активности с циљем расвјетљавања овог догађаја и документовања кривичног дјела.

 10.42 Припадници заједничког истражног тима Сипе и МУП-а Републике Српске након терористичког напада у Зворнику лишили су слободе Авдулаха Хасановић,  а у својству свједока саслушава се већи број особа, саопштено је из Сипе. 

Припадници СИПА-е су ухапсили Авдулаха Хасановића који се доводи у везу са терористичким нападом у Зворнику, јављају федерални медији.

Авдулах Хасановић (Фото: avaz.ba)

Авдулах Хасановић привођен је у септембру 2014. године са Билалом Боснићем и још 14 лица у оквиру полицијске акције Дамаск. Том приликом је претресено 17 објеката на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја (Ошве и Горња Бочина), Сребреника (Горња Маоча) Зворника, Тузле, Калесије, Бановића, Бужима и Теслића, с циљем проналаска и привременог изузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку против ове мреже.

Сви приведени, међу којима и Авдулах Хасановић сумњиче се да су починиле кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам. Они се доводе у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем бх. држављана за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у Сирији и Ираку, борећи се на страни радикалних терористичких група и организација као што су ИДИШ, ИСИЛ/Исламска држава, Џебхатун Нусра и друге.

Наводе да се нападач Нердин Ибрић у посљедња три мјесеца интензивно дружио са Хасановићем који је јутрос ухапшен по налогу Тужилаштва БиХ, као и да је Хасановић раније осумњичен да је припадник Исламске државе. До прошле године је боравио у Сирији. Федерални медији истичу и да је, ако је судити према Хасановићевим активностима на друштвеним мрежама, тај припадник селефијског покрета у БиХ био чест гост на предавањима Јусуфа Барчића и Нусрета Имамовића.

10.09 Федерални медији преносе да је А.Ф.Х. којег су припадници СИПА-е ухапсили, а који је био у контакту са Нердином Ибрићем, који је извршио терористички напад у Зворнику у којем је убијен један полицајац, а двојица рањена је био раније криминалистички обрађиван по питању одласка на ратиште у Сирију, а везано за вехабијски покрет.

Ову информацију потврдио је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач који је данас обишао рањене полицајце у Општој болници.

"Неки трагови воде према вехабијским покретима на другим локацијама. Ми интензивно радимо на терену са СИПА-ом и другим агенцијама на овом случају", рекао је Лукач и истакао да је стање безбједности и даље на највећем нивоу те потврдио да нема узнемирења грађана Зворника, нити негдје друго у РС.

9.15 Лице А.Ф.Х. приведено је у регионалну канцеларију Сипе у Тузли, гдје се над њим врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предато Тужилаштву БиХ.

Поступајући по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ, припадници заједничког истражног тима претресли су објекте на двије локације на подручју општине Зворник с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који се могу довести у везу с кривичним дјелом тероризам.

Извршеним увиђајним радњама и претресима пронађени су и привремено одузети одређени предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, те прикупљени трагови на лицу мјеста који ће послужити у расвјетљавању овог кривичног дјела.

Припадници заједничког истражног тима интензивно настављају активности с циљем расвјетљавања овог догађаја и документовања кривичног дјела, наводе из Сипе.

Из Агенције напомињу да је поводом терористичког напада у Полицијској станици у Зворнику, сходно упутствима тужиоца БиХ, формиран заједнички истражни тим који чине полицијски службеници Сипе и МУП-а Републике Српске.

Заједнички истражни тим започео је синоћ увиђај мјеста догађаја, који је завршен рано јутрос.

........

У синоћњем терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику убијен је полицајац Драган Ђурић, а рањени Жељко Гајић и Стево Миловановић. Рањени полицајци су стабилно и ван животне опасности.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је ситуација у Зворнику након терористичког напада јутрос редовна, да је увиђај завршен и да се испитују докази с увиђаја.

"Сада се испитују докази с увиђаја и идемо даље у рад с Агенцијом за истраге и заштиту БиХ. Видјећемо шта ће истрага показати", рекао је Лукач и додао да тренутно не може саопштити више детаља.

Он је навео да ће јутрос посјетити рањене полицајце.

Погледајте јављање Александра Црквењаша у Вијестима у 9.00:

На улицама Зворника јутрос је мирно, али је примјетно појачано присуство полицијских службеника, као и веће обезбјеђење полицијске зграде у којој се десио напад, док полицијску станицу чувају службеници с дугим цијевима.

Становници Зворника не желе много да говоре о јучерашњем догађају, али у граду није примјетна посебна напетост, а појачано присуство полиције знатно умирује становнике.

Погледајте јављање Александра Црквењаша у Вијестима у 8.00:

У зворничку полицијску станицу синоћ је упао мушкарац узвикујући "Алаху екбер" и почео да пуца из аутоматске пушке.

Нападач је ликвидиран приликом размјене ватре.

Ријеч је о двадесетчетворогодишњем Нердину Ибрићу, из села Кучић Кула, код Зворника у Републици Српској.

Мјештани те мјесне заједнице изјавили су да се посљедња два-три мјесеца чудно понашао.