latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:25 | Аутор: Б92

Научници направили "GPS мапу" мозга

Научници су успjели да мапирају путање електричних импулса у мозгу, на основу сличног принципа на ком се заснива GPS.
мозак - Фото: илустрација
мозакФото: илустрација

Ово откриће може помоћи у будућим истраживањима функционисања нервног система.

Неуролози Јеврејског универзитета у Јерусалиму и стручњаци са Харварда објавили су свој рад о НПС (Неуролошки позициони систем) у магазину "Nature Methods".

- Нови метод који смо развили омогућава нам да одговоримо на "велико питање" у неурологији о организационим принципима неуролошких мрежа - рекао је др Алекс Биншток са Јеврејског института.

Истраживачи су дуже од једног вијека покушавали да открију структуру мреже неурона која обавља кључне функције нашег организма – од прераде информација, до покретања рефлекса.

Ријеч је о систему који преноси информације електричним и хемијским сигналима.

Баш као што морамо да знамо како је умрежено електрично коло, како бисмо схватили његово функционисање, потребно је да мапирамо начине на који су повезани неурони, како бисмо схватили функције нервног система.

- Користећи НПС технику која мапира много аксона у истом ткиву, сада можемо проучавати шта дефинише руте дуж којих неурони шаљу своје пројекције -  објашњава др Алекс Биншток. - Можемо научити и начин на који су повезане мреже и како се то мијења у случају патолошких стања -  додао је он.