latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Српски љекари први у региону извели ријетку операцију

На Клиници за васкуларну и трансплатациону хирургију КЦВ извршена је операција замјене трбушне аорте труднице, каква до сада нигдје у региону није изведена, а у свјетској литератури забиљежено је само неколико сличних случајева.
Хирургија - Фото: илустрација
ХирургијаФото: илустрација

Пацијенткињи Злати Новаков Кирстлер, у поодмаклој трудноћи, дијагнистиковано је проширење трбушног крвног суда, па је морала бити подвргнута операцији.

- Термин операције је пажљиво одабран како би у исто вријеме могао бити извршен и порођај царским резом - рекао је управник Клинике за васкуларну и трансплатациону хирургију Клиничког центра Војводине Владан Поповић.

Према његовим ријечима, анеуризма трбушне аорте установљена је потпуно случајно на ултразвучном прегледу.

- Одмах по сазнању да имамо пацијенткињу којој је дијагностиковано проширење највећег трбушног крвног суда консултовали смо се са колегама из региона, али смо сазнали да никада такав случај није постојао, па смо били препуштени сами себи - рекао је Поповић, нагласивши да је поносан што је цијела операција завршена успјешно.

Операцију је извршио хирург Милош Качански који је рекао да је смртност у случају пуцања трбушне аорте изутетно велика, а с обзиром на то да је пацијенткиња била пред порођајем то је додатно повећавало ризик.

Сви чланови тима који је извео ову компликовану операцију истакли су да је врло битан аспект била анестезија, јер је потпуно различита врста анестезије у случајевима када се ради царски рез и када се ради замјена оштећених крвих судова.

Анестезиолог Кристина Шуваковић истакла је да лактација није угрожена, односно да је беба након операције храњена мајчиним млијеком и да мајка даље може да настави да је доји.

Замјеник управника Клинике за гинекологију и акушерство Ђорђе Петровић, који је обавио царски рез, истакао је да је то први порођај на Клиници за васкуларну хирургију.

Пацијенткиња Злата Новаков Кирстлер рекла је да се осјећа добро и да је пресрећна што ће данас бити отпуштена кући.

- Никакве тегобе нисам осјећала и потпуно случајно су љекари утврдили оштећење на крвном суду. Када сам то сазнала информисала сам се више о начину лијечења и врсти хирушке интервенције тако да сам знала да је ријеч о тешкој операцији - рекла је пацијенткиња.

Чим се пробудила из анестезије знала је, како је рекла, да је све завршено без проблема, што су јој љекари одмах и потврдили. Родила је здраву дјевојчицу тежине око три килограма и ово јој је друга ћерка.