latinica  ћирилица
01/05/2015 |  08:44 | Аутор: Вечерње новости

Уживајте у природи

Док боравите у природи не претерујте са физичким активностима ако нисте у форми да сутрадан не бисте завршили са упалом мишића. Избјегавајте напор непосредно послије јела да вам не би позлило.

Прослава 1. маја у природи није само прилика за роштиљање са пријатељима и породицом, већ и одлична шанса за рекреацију и игрице. Да бисте искористили погодности боравка у природи, неопходно је да се придржавате неколико једноставних савјета.

Не претјерујте са физичким активностима ако нисте у форми да сутрадан не бисте завршили са упалом мишића. Избјегавајте напор непосредно после јела да вам не би позлило. Најбоље је да изаберете активности умјерене јачине, попут вјежби истезања.

Да би вам било занимљивије, укључите у вјежбање цијело друштво. Ако идете на мјесто гдје ће бити гужва, фудбалска лопта можда није најбоља идеја, јер можете повриједити сусједе на пикнику. Много бољи избор је бадминтон, а ако вас има више, организујте такмичење у скоковима удаљ.

Шетња по свјежем ваздуху не само да ће пријати вашим плућима, већ је можете искористити и у образовне сврхе, да дјецу научите називима биљака, цвијећа и дрвећа. Покушајте да препознате птице по гласовима које испуштају, а све занимљиве примерке фотографишите како бисте и код куће могли да их анализирате.

Овом забавном активношћу успјећете да бар на један дан одвојите дјецу од рачунара, таблета и мобилних телефона. Игра пантомиме идеална је за све узрасте - одлично развија креативност малишана, а забавна је и одраслима. Можете играти и земљопис, али и организовати такмичење у пјевању, имитацијама или било чему другом што вам падне на памет.

Кад се пикник заврши, не заборавите основно - да почистите смеће са собом.