latinica  ћирилица
05/05/2015 |  21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Скопље- Протести испред Владе

Неколико стотина грађана Скопља протестује испред зграде Владе, након што је лидер опозиционог СДМС Зоран Заев објелоданио ко је убио Мартина Нешковског.
Протести у Македонији (фото: www.24online.mk - Б. Грданоски) -
Протести у Македонији (фото: www.24online.mk - Б. Грданоски)

Демонстранти преводеђни породицом Нешковски сјели су на степениште испред Владе, узвикујући "Убице", "Оставке", "Изађи Никола ", а неколицина је бацала јаја у правцу зграде, узвикујући "Ружна вам је Влада".

Како је објавила скопска ТВ А1, у једном тренутку дошло до инцидента када су протестанти хтјели да уђу у двориште Владе, а међу њима је био и брат убијеног Нешковског, Александар.

Грађани позивају полицију да им се придружи у протесту, а у првом реду грађана је породица убијеног Нешковског.

Медији јављају да је стање веома напето, те да су грађани посебно револтирани, јер полиција снима протест.

Заев је изјавио, скоро четири године од смрти Мартина Нешковског, да је у њега пуцао полицајац на дужности Игор Спасов. Заев је изјавио да је премијер Никола Груевски то крио да би спасао полицију и себе. То се, казао је Заев, јасно може закључити из незаконито прислушкиваних разговора шефа тајне службе Саше Мијалкова. У још једној од низа "бомби" у оквиру пројекта "Истина о Македонији", лидер СДСМ-а Зоран Заев је на конференцији за новинаре поновио да је обавеза те странке да објави истину о "криминалном владању" Груевског.

Рекао је је да је Нешковсог убио полицајац док је ВМРО-ДПМНЕ славила на тргу у Скопљу прије скоро четири године.

- Смрт овог младића је осим бола и револта отворила и питања која до данас нису затворена. Због чега је МУП данима прикривао убиство, због чега је одговорност сведена на појединца, због чега нико није преузео одговорност за гашење једног младог живота - рекао је.

По ријечима Заева из прислушкиваног материјала се може чути признање Саше Мијалкова да је убиство овог младића извршио полицајац Игор Спасов који је био на дужности, а не како се жељело приказати да је тај полицајац скупу присуствовао као физичко лиде. Лидер СДСМ-а је казао и да министарка полиције Гордана Јанкулоска мора да сноси одговорност за случај убиства Нешковског, као и сви који занали истину, а ћутали, као и сам Груевски јер је од родитеља и јавности сакрио истину.

Послије објелодањивања истине о убиству Нешковског револтирани грађани су путем социјалних мрежа заказали протест испред македонске владе.